- hirdetés -

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy a Kárpát-medence magyar gazdái búzájuk egy részét nemzeti összefogással a határon innen és túl élő, rászoruló magyar gyermekek ellátására adományozzák.

A program keretében Magyarország területéről és a Kárpát-medence magyarlakta régióiból ajánlanak fel búzát határon inneni és túli, magyar gyermekeket segítő szervezetek számára. A 2010-ben indult program igen sikeres és évről évre több adomány érkezik a rászorulók számára. A magyar gazdáknak hála, a program első évében összegyűjtött 10 tonnát egy bő évtized alatt sikerült több, mint százszorosára növelni, hiszen a búzaadomány 2020-ban már az 1100 tonnát is meghaladta.

A program lendülete tavaly, az extrém aszállyal és forrósággal sújtott évben sem tört meg, idén pedig újabb rekordok dőltek meg, orosházi, Békés vármegyei és országos szinten is.

Még felkerül az utolsó néhány mázsa és indulhat a kamion (Fotó: Nagy Kristóf)

Megyénkben a tavalyi harminckilenc tonnával szemben, 48 tonna búzát ajánlott fel 260 gazda. Az orosházi felajánlás sem volt még eddig ilyen mértékű, harminc kiló híján négy és fél tonna búzát vittek a gyűjtőhelyre városunk és környéke termelői. Az orosházi gyűjtőhelyről kedd délután szállították el a kenyérnek valót. Az Orosfarm Zrt. ügyvezetője elmondta, minden évben szívesen vesznek részt az akcióban.

– Már hosszú évek óta a Magyarok Kenyere adományainak gyűjtőhelye az Orosfarm Zrt. és örömmel vállaljuk ezt a segítséget a jövőben is. Nagy öröm számomra, hogy ebből a nemes akcióból az orosházi gazdák évről-évre nagyobb mértékben veszik ki a részüket – mondta Dominkó Norbert.

Az összegyűlt terményből ebben az évben Szegeden őrölnek majd lisztet, az adományban részesülők köréről a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Vármegyei Igazgatósága határoz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.