- hirdetés -

A hőmérő még harminc fok feletti értékeket mutat, de a naptár szerint már itt az ősz. Ezt igazolja, hogy jószerivel beértek a tavaszi vetésű kapásnövények, a napraforgó és a kukorica. Az Orosfarm Zrt. kombájnjai már második hete a napraforgót vágják.

Dominkó Norbert ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a várakozástól messze elmarad a napraforgó hozama.

– Tavaly, a bibliai szárazság után alig tudtunk valamit betakarítani. Ehhez képest jól állunk, de mégsem úgy, ahogy kellene. Idén is hatszáz hektáron vetettünk napraforgót. Bár még sok kinn van, azt lehet látni, hogy a hektáronkénti átlag olyan 20-25 mázsa körül lesz. Idén is többször volt aszályos időszak. Áprilisban, május elejéig, illetve júliusban sem érkezett említésre méltó csapadék és ennek köszönhető ez a várakozásokhoz képest visszafogott termés, ráadásul a felvásárlási árak sem túl biztatóak – mondta el kérdésünkre az ügyvezető.

Visszafogott hozam és alacsony felvásárlási ár jellemzi a napraforgó aratást (Fotó: Nagy Kristóf)

Mint megtudtuk, a tavalyi felvásárlási árak megfeleződtek, majdhogynem harmadolódtak erre az évre. Elég nehéz időszak ez a gazdálkodók számára.

– A legnagyobb bizonytalanság a terménypiacokon tapasztalható. Ez persze még változhat, alakulhat a közeljövőben. Szerencsére nem vagyunk eladási kényszerben. Azt azonban mindenki érzi a saját bőrén, hogy a termény jelenlegi ára nem fedezi a költségeket – teszi hozzá Dominkó Norbert.

Az Orosfarm kombájnjai a napraforgó betakarítás befejeztével azonnal fordulnak a kukorica táblákra, remélik onnan kicsivel jobb hírekkel szolgálhatnak majd.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.