- hirdetés -

Egyre népszerűbb az „Indulj el egy úton…” – nevet viselő iskolai vetélkedő, idén már több mint 150 általános iskolás csapat nevezett az ötfordulós versenyre határon innen és túl. Az öt hónapon át tartó megmérettetésen tavaly a Székács Evangélikus Iskola diákjai annyira szépen szerepeltek, hogy elhozták a legeredményesebb iskolának járó címet. Ezen felbuzdulva idén ismét több csapatot toborzott a mindenkori felkészítőtanár, Patakfalvi János.

– Nagyon sokrétű ez a verseny, és egyben nagyon élvezetes is – mesélte Patakfalvi János. – Az első három fordulón online feladatokat kaptak a gyerekek, ezek megoldása komoly ismereteket, illetve igényes internet- és lexikonhasználatot követelt. Voltak kérdések az élővilágra, a helyes térképhasználatra vonatkozóan, és olyan feladatok is, amelyek néprajzi témában tették próbára a nevezőket. A szervezők igyekeznek izgalmassá tenni a feladatlapokat, rendszeresek a kódfejtős kérdések, most például rovásírást kell dekódolnia a diákoknak.

A Seregélyesi Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola által szervezett, illetve a Magyar Természetjáró Szövetség szakmai támogatásával zajló kéktúrás versenyre az általános iskola 3-8. évfolyamáig jelentkezhetnek a négyfős csapatok.

A vetélkedő célja megismertetni a diákokkal a Kéktúrát, valamint a feladatok segítségével végigjárni annak tájait. Mindeközben a gyerekek figyelme hazánk rejtett kincseire irányulhat, és hallhatnak többek közt a magyar hegymászás történetéről is. Nem utolsósorban pedig a szervezők ezáltal szeretnék népszerűsíteni az aktív természetjárást.

– Az elméleti feladatok mellett gyakorlati tennivalója is akad a versenyzőknek – folytatta a Székács iskola pedagógusa, Patakfalvi János. – Nemrégiben például a verseny részeként megemlékeztünk Kiss Péterről, aki a bajtársiasság áldozata lett. Ő volt az a hegymászó, aki visszafordult az amputált lábú, protézissel mászó Erőss Zsoltért több mint nyolcezer méter magasságban. Péter ezzel – mondhatjuk–, megszegte a hegymászók szabályát, hisz visszament társáért, ami aztán az életébe került. Mindketten meghaltak. A Gyopárosi-tavak körül túrázva beszéltük át a gyerekekkel a történetüket, és énekeltünk is az elhunytak emlékére.

A 2021/22-es versenyen a 3-4. osztályosok közt elsők lettek a Vándormanók, a második helyen zártak holtversenyben az Útonjárók, és a hatodik hellyel büszkélkedhettek az Orosházi Vándorok. Nyereményként a három csapat Seregélyesen töltött három napot a Pelikán-ház Erdei Iskolában.

Tavaly a 3 írásbeli, 1 elméleti és 1 gyakorlati forduló után a döntőbe, azaz a legjobb tízbe jutott mind az öt induló székácsos csapatok. A 2022/23-as versenyen végül a 3-4. osztályosok között holtversenyben elsők lettek a Tündérkék, harmadikok a Túrázók, illetve holtversenyben negyedikek a Nyomkövetők és hatodikok a Székácsos Barangolók. Az 5-6. évfolyamon hetedik helyen zártak a Székácsos Kéktúrázók, ennek a szép eredménynek köszönhetően nyerte el az orosházi intézmény „A legeredményesebb iskola” címet.

Az első helyezett csapat jutalma egy őrségi kirándulás volt az Őriszentpéteri Erdei Iskolában teljes ellátással, számtalan izgalmas programmal. Az iskola ajándéka pedig egy Kollár Lajos előadás, a hegymászó hamarosan Orosházára érkezik, hogy az expedíciók szépségéről meséljen a székácsosoknak.

Idén a Székácsos Kószálók, a Székácsos Angyalok, a Székácsos Túrázók, a Székácsos Tündérek és a Székácsos Vándorok mérettetik meg magukat a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalával kapcsolatos feladatok által. Ez azt jelenti, hogy mindhárom korcsoportban indult az evangélikus iskola, bízván abban, hogy most is a legjobbak között végeznek majd. A döntőben jól teljesítő csapatokat a szervezők ismét izgalmas kirándulással jutalmazzák majd.

Fotók: Székács Evangélikus Iskola gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.