- hirdetés -

Előzetes letartóztatásról döntött ma a Gyulai Járásbíróság Iványi Gábor egyházának gazdasági vezetőjével szemben, akit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetésével gyanúsítanak – írja a beol.hu.

A Békés Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a több egyházi intézményért felelős gazdasági vezető 6,5 milliárd forintot meghaladó közterhet mulasztott el bevallani és megfizetni. A nyomozás során feltárták, hogy 2015 februárja és 2022 januárja között összesen közel 14 milliárd forint bruttó munkabér után nem történt meg a közterhek bevallása és befizetése. Ezzel a gyanúsított 6,5 milliárd forint összegűvagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A vizsgálat során kiderült, hogy miközben az Iványi Gábor egyházához tartozó szociális, oktatási és nevelési intézmények munkavállalóitól a bruttó bérből levonták a személyijövedelemadó-előleget és a járulékokat, azt a bevallásért és befizetését felelős vezető már nem, vagy csak részben fizette meg az adósághatóságnak. Ezzel együtt a vizsgált időszakban a gazdasági vezető az egyház érintett intézményeinél a foglalkoztatáshoz kapcsolódó adatokról valótlan tartalmú bevallásokat nyújtott be a hatóság felé.

beol.hu értesülései szerint a gazdasági vezető házában kedden háromórás házkutatást tartottak, majd bilincsben vitték el a férfit. A Békés Vármegyei Főügyészség kezdeményezte a férfi letartóztatását, mert a bűncselekmény tárgyi súlya, magas büntetési tétele miatt fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. A főügyészség közleménye szerint tartani lehet attól is, hogy a férfi szabadlábon a tanúk befolyásolásával, a bizonyítékok manipulálásával a bizonyítás eredményességét veszélyeztetné.

A Gyulai Járásbíróság ma délután helyt adott a főügyészségi indítványnak, és egy hónapra elrendelte Iványi Gábor egyháza gazdasági vezetőjének letartóztatását. A gazdasági vezető védője fellebbezést jelentett be a végzés ellen, így az nem jogerős. Másodfokon a Gyulai Törvényszék dönt majd a kérdésben.

fotó: illusztráció

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.