- hirdetés -

Harmincöt éves lett Magyarország legnagyobb karitatív szervezete, a Máltai Szeretetszolgálat. Az egyesület háromszáz intézményével és százhúsz önkéntes csoportjával rengeteg embernek nyújt segítséget. A Máltai Szeretetszolgálat orosházi csoportja még 2013-ban jött létre, míg a játszótér már 2010 óta képezi a város részét. A tavalyi évről, valamint idei terveikről Frankó Attila, az orosházi Máltai Játszótér vezetője beszélt.

Májustól októberig igazán nagy élet van az orosházi Máltai Játszótéren. A tél az elcsendesedés időszaka, ilyenkor a foglalkoztató szobában fogadják azokat a gyerekeket, akik mindennapos vendégeik. Frankó Attila, a Máltai Játszótér vezetője elmondta, a tavalyi évük igazán pörgős volt, idén pedig szintén tervezik, hogy minden – már megszokott programjukat megvalósítják, néhol egy kis változtatással.

– Májusban az egészséggel szoktunk foglalkozni, azonban ezt a napot kicsit átalakítjuk. A szokásos véradás helyett 2024-ben a Mályvavirág Alapítvánnyal közösen hozunk létre programokat, különböző szűréseket. Nyáron táborokat szervezünk, ebből a szokásos ottalvós programot is megrendezzük Gyulán a rászoruló gyerekeknek. A legnagyobb rendezvényünk pedig a játszótér születésnapja lesz szeptemberben. Habár nem jubileum, hisz a tizennegyedik, de nagyszabású programokkal készülünk. Ha már a Máltai Szeretetszolgálat 35 éves, mi is csapunk egy nagyobb bulit – fogalmazott Frankó Attila.

A játszótér vezetője hozzátette, a forgalom minden évben nő. 2022-ben összesen 26 ezer látogatást regisztráltak, míg tavaly már 31 ezer volt ez a szám, hiszen már a téli időszakban is sokan keresik fel őket, köztük óvodás és iskolás csoportok.

– A tizenötödik születésnapra is biztos tervezünk majd valamit, de ennyire nem gondolkodtam még előre. Nagyon sokszor fordul elő ugyanis, hogy hirtelen kipattan valami a fejünkből és megvalósítjuk. Tavaly például összesen 54 szervezett programunk volt – ismertette Frankó Attila. – Azt vettük észre továbbá, hogy akik tizennégy évvel ezelőtt, az elsők voltak nálunk, akik itt nevelkedtek kvázi, ma már gyermekeikkel térnek vissza – hangsúlyozta.

Fotók: Nagy Kristóf

A játszótéren dolgozó pedagógusok már szinte bújtatott szociális munkások, akik a játékokon keresztül megismerik a gyermekeket és a Máltai eszközeivel segítenek. A Máltai Szeretetszolgálat orosházi csoportja a 2013-as megalakulás óta egyébként nagyon komoly karitatív tevékenységet is folytat. Mindezt nem csak Orosházán, hanem a kistérségben is. Tavaly a téli hónapokban például tizennégy településre vittek adományt, az Adni Öröm akciójával pedig több mint egy tonna tartós élelmiszert gyűjtöttek össze. A gyerekek, akik sokszor már önkénteskednek is a játszótéren pedig mindebből kiveszik a részüket. Így újult meg tavaly például a foglalkoztató terem fala is, ahol gipszkartonoztak és újra festették a mesefigurákat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.