- hirdetés -

Az 1970-es évek végén, Szegeden ismerkedett meg egymással dr. Blahó János és dr. Blahóné Gali Erzsébet. Mindketten a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola hallgatói voltak, amikor a főiskola Tamási Áron Klubjában egy hagyományos húsvéti diszkóbanmegismerkedtek. Nem sokkal később jött az eljegyzés, a házasság, a gyerekek. A romantikára pedig a mai napig nagy figyelmet fordítanak. A Táncsics gimnázium egykori igazgatóját, valamint az Eötvös iskola egykori igazgatóhelyettesét a házasság hete alkalmából kérdeztük.

Egy baráti társasággal érkezett a Tamási Áron Klubba Blahó János. A kis csapat azt tervezte, hogy máshol is szórakoznak majd az este folyamán, azonban az indulás előtt barátnőjével megjelent a húsvéti diszkóban Gali Erzsébet.

– Mondanom sem kell, nem indultam tovább, hanem felkértem táncolni. Az élet akarta így – emlékezett vissza az 1979-ben történt eseményekre dr. Blahó János. – Előtte persze már ismertük egymást, hiszen mindketten a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára jártunk. Én harmadikos voltam, Erzsike pedig elsős – tette hozzá.

Felesége is boldogan tekintett vissza a 45 évvel ezelőtt történt eseményekre. Elmondása szerint először egy előadás során pillantotta meg leendő férjét. – Magas, sportos, kék szemű, tehát igazán vonzó férfinek találtam, azonban ő harmadikos volt, így nem gondoltam, hogy ebből komoly kapcsolat lehet. Éppen ezért örültem, amikor felkért táncolni. Később persze – a beszélgetések hatására – a külső után, a belső tulajdonságai is megfogtak – fogalmazott dr. Blahóné Gali Erzsébet.

A Táncsics Mihály Gimnázium címzetes igazgatója hasonlóan számolt be az első pillanatokról. – Kedves, mosolygós arc. Csodálatos, vállig érő hullámos haj. Az egész külleme és belső kisugárzása megfogta az embert. Nem lehet máshogy megmagyarázni. A megismerkedésünk után moziba, színházba jártunk, kirándulni mentünk és sokat beszélgettünk. Egy évvel később pedig meg is kértem a kezét – nézett mosolyogva feleségére dr. Blahó János.

Az érdekesség a történet ezen pontján, hogy Magyarországon éppen akkor aranyhiány volt, így – jobb esetben – legfeljebb kétféle gyűrű közül lehetett választani. Egy kollégista barátnak köszönhetően, aki az egykori Csehszlovákiában ment férjhez, Blahó János Dunaszerdahelyre utazott, hogy gyűrűt vegyen. Azonban menyasszonya nem tudott vele menni.

– Amikor bementem az ékszerboltba és mondtam, hogy azt a pár gyűrűt szeretném, akkor az eladó azt válaszolta: „Mivel egyedül jöttem, csak egy gyűrű jár. Hol a menyasszony?” A bolt előtt volt egy szép tér, ott megkértem egy hölgyet, segítsen, jöjjön be velem gyűrűt venni. Ahogy illik, persze be is mutatkoztam neki, hogy Blahó János vagyok, majd azt válaszolta ne szórakozzak. Kiderült ugyanis, őt Blahovának (Blahónénak) hívták. Természetesen segített, én pedig elhoztam a gyűrűket Szlovákiából – elevenítette fel a történetet.

Esküvőjüket 1981-ben tartották, a falusi hagyományoknak megfelelően. A menyasszony édesanyja ragaszkodott ahhoz, hogy a vőlegény otthonról kérje ki a lányát, azonban a leendő feleség otthona Tiszaföldváron volt. A vőfély mellett ott várt a lakodalmas násznép, volt pálinka és kulcsos kalács. – Így Tiszaföldvárról jöttünk Orosházára, az esküvőre. Nagyon nagy hőség volt, ráadásul a násznép sorompót is kapott a Szarvasi úton, épp hogy odaértünk a szertartásra – mondta Blahóné Gali Erzsébet, akinek az esküvő után még volt egy éve a főiskolán, így csak utána követte férjét Nagyszénásra.

A házaspár pedig a mai napig odafigyel arra, hogy minél több minőségi időt töltsön együtt. – Nekem van egy filozófiám: az életet nem leélni, hanem megélni kell. Sokszor csak egy percig tart az a csoda vagy érzés, ami feltölti az embert. Éppen ezért az is fontos, hogyan zárunk egy napot. A jó időben kint ülni a kerti tavacska mellett, esetleg közösen vacsorázni és beszélgetni, amíg a szúnyogok be nem űznek már olyan energiát ad, hogy azt gondolja az ember: Ez is egy szép nap volt – fogalmazott dr. Blahó János, majd hozzátette, a lángoló szerelem egy idővel átalakul, de sosem hal ki. Helyette mindig ott van a megbecsülés, a tisztelet és a feltétel nélküli szeretet.

– A szerelem az, amikor a társad mellett úgy érzed, megtaláltad az otthont. Ha tudod, hogy a közeledben van a másik feled, akkor komfortosan érzed magad, de amikor mondjuk napokig távol vagytok egymástól, hiányérzeted van – mondta dr. Blahóné Gali Erzsébet. – Mi egymás mellett teljes egészében megéljük az életet. A házassági évfordulónkat minden évben megünnepeljük kirándulással, ehhez szoktam írni egy humoros forgatókönyvet is – tette hozzá dr. Blahó János.

Az egykori igazgatónak felesége jelenti az otthont, a feltétel nélküli támaszt, a felszabadító érzéseket, az inspiráló gondolatokat. Míg Blahóné Gali Erzsébet számára férje a biztonság, a támasz, a család, az odaadás, a szeretet. Mindketten egyetértenek abban, a bizalom, a tolerancia, a humor nagyon fontos egy kapcsolatban, a házasság pedig akkor igazán sikeres, ha mindkét fél törődik egymással.

A házaspárnak egyébként két gyermeke, valamint két unokája van, és ahogy fogalmaztak, igazi bolond nagyszülők. Mindkettőjük számára kiemelten fontos a család.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.