- hirdetés -

Palacsinta napot, azaz Pancake Dayt tartottak kedden a református iskolában. A két tanítási nyelvű általános iskola életében fontos az angolszász hagyományok őrzése, ezért is tartják meg évről évre a nálunk húshagyó keddként ismert ünnepet. A programra a leendő első osztályosokat várták.

Már reggel az iskolarádióban a Pancake Day állt a középpontban az iskola angol nyelvi lektorának, a New Yorkból érkezett Julie Stricklandnek köszönhetően. Az uzsonnaszünetben az iskola jelenlegi diákjai élvezhették a palacsinta ünnepének finom ízét, délután pedig az intézmény iránt érdeklődő nagycsoportos óvodások vehettek részt a nem mindennapi vigasságon. A délutáni program elsődleges célja az volt, hogy a leendő első osztályosok megismerkedjenek az iskolával és a következő tanévben első osztályt kapó tanító nénikkel.

– Iskolánkban nagy hagyománya van a Pancake Daynek, minden évben nagy örömmel készülünk erre az alkalomra – mesélte Gulyás Katalin, az angol munkaközösség vezetője. – Sok-sok izgalmas programmal kedveskedünk az érdeklődőknek, lesz palacsintakeresés, palacsintaparti, sőt a tornateremben a palacsintafutás mellett palacsinta-dobáló verseny is. Kollégáimmal együtt azon vagyok, hogy a hozzánk járó gyerekek megismerjék az angolszász kultúrát. Ezt szolgálja majd áprilisban a brit hetünk is, a munkában egy Angliából származó vendég lesz a segítségünkre. A mindennapokban, így ma is sokat tesz ennek érdekében a két angol nyelvi lektorunk, Julie és Shiva is, akiket közvetlenségük, nyitottságuk miatt nagyon szeretnek a gyerekek.

A február 13-ai programon a leendő elsősök három csoportra osztva vettek részt a foglalkozásokon, az angol munkaközösség tagjai mellett Molnárné Németh Krisztina, Sutyinszki-Bordás Szabina és Csáki Rita leendő tanító nénik segítették őket a feladatok megoldásában. Miután a Nutellás palacsinta, Jam palacsinta és a Kakaós palacsinta csoport is végigjárt minden foglalkozást, záró akkordként a gyerekek az ebédlőben pótolhatták a felhasznált energiát. Természetesen palacsinta formájában.

– Sokan voltak az első iskolanyitogató alkalmunkon is, boldogok vagyunk, hogy most is ilyen szép számban tiszteltek meg minket a jelenlétükkel – vette át a szót Víghné Pintér Lilla igazgató. – Három osztályt szeretnénk indítani szeptemberben, alsó tagozaton mindegyik két tannyelvű lesz. A hozzánk érkező elsősöknek nem szükséges ismernie az angol nyelvet, teljesen kezdő szintről indul az oktatás, amit igyekszünk a lehető legjátékosabb formában megvalósítani. Már az első évfolyamon több tantárgyat angolul tanulnak a gyerekek, ilyen a rajz, a technika és a testnevelés, felsőben pedig már a történelem, a civilizáció és a számítástechnika tárgyak oktatása is angolul zajlik. Úgy vélem, az utóbbi kiemelten fontos, hisz a mai világban talán a nyelv mellett az informatika jelenti a kulcsot a sikerhez. A mieink itt az informatikát angol nyelven tanulják, ami a későbbieknek nagy előnyt jelenthet majd számukra a boldoguláshoz.

Az általános iskola első évfolyamára április 18-19-én kell majd beíratni a tanköteles gyermekeket. Az orosházi református iskola március 12-én bemutató órákra és szülői fórumra várja az érdeklődőket.

Fotó: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.