- hirdetés -

A szó fegyver, és aki képes használni az anyanyelvét, az már nem fegyvertelen – hangzott el a zsűri elnökétől, Fekete Gabriella mesterpedagógus, szaktanácsadótól a magyar költészet napja alkalmából rendezett szavalóversenyen április 9-én a Petőfi Művelődési Központban. Több mint ötven éve szervezi meg a megmérettetést az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, az ünnepi alkalomról idén is minden versmondó, felkészítő és érdeklődő lelkileg gazdagodva, megújulva térhetett haza.

Fekete Gabriella mellett Hagymásiné Lazanyecz Anikó magyar-angol-könyvtár szakos pedagógus és Bus Natália középiskolai magyartanár foglalta el a zsűri székét, nem volt könnyű dolguk, ezt be is vallották, hisz – ahogyan az elnök fogalmazott – gyönyörű hangú, gyönyörű kiejtésű gyerekek álltak elébük, akik nagyon ügyesen játszottak a hangjukkal, és akik képesek voltak a kiválasztott versek üzenetét hűen visszaadni.

– Értek bennünket meglepetések, találkozhattunk új versekkel, meglepő versválasztásokkal. – mondta el Fekete Gabriella. – Ezek a gyerekek idegen környezetben, idegen emberek előtt szavaltak, ami a mai világban hatalmas dolog. Az, hogy ki mertek állni, fel merték venni a szemkontaktust, és képesek voltak bátran megmutatni a tehetségüket, ritka kincs. Főleg most, amikor a diákok többsége különféle gépek, eszközök segítségével teremt kapcsolatot, és azokon keresztül kommunikál. Pedig a való élet nem az, amit a monitoron látunk, hanem az, ami itt van előttünk.

Érkeztek gyerekek a szervező református iskola mellett az Eötvös József Katolikus Általános Iskolából, a Székács József Evangélikus Iskolából, az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskolából, az Orosházi Táncsics Mihály Gimnáziumból, a Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskolából, valamint a hódmezővásárhelyi Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolából is. A gyerekek három kategóriában versenyeztek, a zsűri külön értékelte a 3-4., az 5-6. és a 7-8. osztályosok szavalatait. Néhány éve már a bírák nem első, második, harmadik helyezetteket hirdetnek, hanem arany-, ezüst-, bronz- és gyémánt minősítést kapnak a legeredményesebb nevezők, valamint az oklevél mellé jutalomként értékes könyvutalványt.

Eredmények:

3-4. osztály:
gyémántminősítést szerzett: Ocskó Regina Jusztina (Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola)
aranyminősítést szerzett: Bacher Izabella (Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola)
ezüstminősítést szerzett: Szloszjár Liliána (Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola)
bronzminősítést szerzett: Kecskés Kata (Orosházi Református Általános Iskola)

5-6. osztály:
gyémántminősítést szerzett: Vass Zalán (Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola)
aranyminősítést szerzett: Bus Regina (Orosházi Református Általános Iskola)
ezüstminősítést szerzett: Ajtai Molli (Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola)
bronzminősítést szerzett: Farkas Luca (Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium)

7-8. osztály:
gyémántminősítést szerzett: Kulcsár Anna Helga (Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium)
aranyminősítést szerzett: Nagy Zétény Árpád (Székács József Evangélikus Iskola)
ezüstminősítést szerzett: Benkő Antal (Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola)
bronzminősítést szerzett: Paucsik Norbert (Orosházi Református Általános Iskola)

– Emlékezzetek rá, hogy minden vers egy kis darab a költő lelkéből és világából – fogalmazott Víghné Pintér Lilla, az Orosházi Református Iskola igazgatója. – Mikor szavaljátok, érezzétek meg a szavak érzékenységét és a képek erejét! Engedjétek, hogy a vers a szívetekbe hatoljon, és érezzétek, hogyan táncolnak a gondolatok a lelketekben! Legyetek büszkék arra, hogy ma itt álltok ezen a színpadon, és megosztjátok velünk kedvenc verseiteket. Ne feledjétek, hogy minden egyes szó, amit mondtok, varázslatos erejű, és mélyen megérinti, mindazokat, akik azt hallgatják.

Végezetül álljon itt az egyik elhangzott vers első versszaka, Aranyosi Ervin: Mondd, minek? című költeményének első néhány sora, amely nagy hatással volt a közönségre. Érdemes a verset végigolvasni.

„Mondd, minek hibázol, ha nem tanulsz belőle?
Ha nincs célod, álmod, ami hajt előre?
Ha csak megszokásból végzed el a dolgod,
ha csak épp létezel, de sosem vagy boldog?”

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.