- hirdetés -

Négy önkéntes keresztény fiatal érkezett Angliából Orosházára, azon belül is a Székács Evangélikus Iskolába, hogy előkészítsék a nagy nyári angol bibliatábort. Jelenleg az ismerkedés, előkészítés időszaka zajlik, a szervezők nem bízzák a véletlenre a legapróbb részletek kidolgozását sem, hisz a tervek szerint júliusban, öt napon keresztül hetvenöt diákot táboroztatnak majd.

A négy fiatal angliai önkéntes közül három Bristolból, egy pedig Sheffieldből érkezett. Mindannyian az Acorn szervezetet képviselik.

– 2018-ban már volt egy angol nyelvű bibliatáborunk, most, a hosszú szünet után újult lendülettel vágtunk bele az idei szervezésébe – mesélte Fazekasné Jankov Ildikó, a Székács Evangélikus Iskola pedagógusa. – Vendégeink szombaton érkeztek Orosházára, vasárnap pedig már részt vettek az evangélikus istentiszteleten, ahol bizonyságtétellel is szolgáltak. A hétfői napon az iskolánkban angol nyelvű bemutató foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek, így igyekeztek kedvet csinálni nekik a táborhoz.

A nyári bibliatáborba ötödiktől tizedik évfolyamig fogadják a jelentkezőket, a hetvenöt fős közösséget a Székács iskola diákjai alkotják majd. A júliusi programra tíz önkéntes fiatal érkezik Bristolból, hogy izgalmas, vicces és sportos foglalkozásokat tartsanak, illetve hogy angol nyelven terjesszék Isten igéjét. Fazekasné Jankov Ildikó hozzátette, olyan erő, tűz és igyekezet van az angliai vendégekben, Sam Bronsdonban, Becca Buttlerben, Zsófi Saundersben és Richard Saundersben, ami teljesen lehengerli az orosházi gyerekeket. Tőlük máshogy fogadják az evangélium szavait, az önkéntesek képesek hatással lenni a 10-16 éves korosztályra.

Nemcsak a Bibliát, az angol nyelvet is jól ismerik a székácsosok

A hétfői napon 9 órától az 5-7. évfolyam, 11 órától pedig 8-10. évfolyam élvezhette az angol nyelvű foglalkozásokat. Az Angliában orvosként dolgozó Becca a hat évvel ezelőtti táborban is önkénteskedett. Elárulta, nagyon boldog, hogy újra itt lehet. Vallja, könnyű dolguk van a székácsos fiatalokkal.

– Magyarországon a diákok többségének megvan a megfelelő háttértudása, sokan ismerik a Bibliát, a hittanórákon tanulnak annak szereplőiről – mesélte Becca. – Angliában ez nem jellemző, úgyhogy amikor ott ifjúsági munkába fogunk, mindent az elejéről kell kezdenünk. Orosházán viszont megkönnyíti a munkánkat, hogy a gyerekek már ismerik a Jézusról szóló történeteket, és bár lehet, Jézus még nincs teljesen a szívükben, de sokat hallottak már a tetteiről. Ez a nyári táborban egy biztos alapot jelent majd a számunkra. Lázasan készülünk már most. Célunk, hogy Isten igéjének továbbítása mellett öt napon keresztül nagyon jól érezzük magukat a diákokkal.

A bemutató foglalkozás első felében a gyerekek megismerhették Bristol városának történetét, a hajózástól kezdve a híres kalózokon át a rabszolgatartásig számos témát érintettek az előadók. Azt is megtudhatta a közönség, milyen hangsúlyos szerepe van ebben az angliai városban az utcai művészetnek. A képzeletbeli városnézés után angol nyelvű szólásokat és közmondásokat kellett értelmezniük a tanulóknak, akik meglepően ügyesen oldották meg a nem könnyű feladatot. Zárásként a négy önkéntes és a székácsos diáksereg közösen elénekelte a bristoli gyülekezet egyik szeretett dalát, mint megtudtuk, az iskolások hetek óta gyakoroltak erre az alaklomra. „Reményünk Krisztusban van” – szállt a vallomás félig angol, félig magyar nyelven.

A nyári angol bibliatábor tehát július 3-a és 7-e között zajlik majd. Arról, milyen hangulata van egy énekkel, tánccal, játékkal tarkított keresztény táborbak, a rendezvény hetében olvashatnak majd az OrosCafé követői.

Fotó: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.