- hirdetés -

Sitkei György munkája során fő kutatási területe az energia működése dízelmotorokban, talajjármű-mechanika, valamint a mezőgazdasági- és faipari gépek mechanikája volt. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja 1996-os visszavonulása után is aktív életet él, egykori iskolájába, a Táncsics Mihály Gimnáziumba is rendszeresen visszahúzza a szíve. Február 13-án már a 93. születésnapját ünnepli, ennek apropójából idéztünk fel néhány korábbi cikket, melyben szerepelt.

Sitkei professzorral a közelmúltban elsőként 2020 májusában találkoztunk, ekkor írtuk meg azt, hogy a 90. életévében járva is milyen aktív életet él. A koronavírus-járvány sem tudta megakadályozni abban, hogy felhagyjon egyik legnagyobb szenvedélyével, az utazással. 1996-ban vonult nyugdíjba, azóta folyamatosan járta a világot, olyan egzotikus helyszínekre is eljutva, mint például Tasmánia.

Aktív korában főleg Európában utazott el számos országba, az elmúlt években pedig az Egyesült Államokba, Mexikóba, Argentínába, Chilébe, Dél-Afrikába, Madagaszkárra, Indonéziába, Kínába vagy éppen Japánba is vezetett az útja. Viszont sosem felejtette el, honnan indult, a szíve rendre visszahúzta Orosházára. A Táncsics Mihály Gimnáziumba is gyakran látogatott el, ahol dr. Blahó János, az intézmény igazgatója fogadta őt és vezette körbe, többek között az új természettudományos labort is megmutatva neki.

Az egész világot beutazta az évek során (Archív fotó: Horváth Bence)

Sitkei Györggyel beszélgetve biztosak lehetünk benne, hogy nincs olyan dolog, amiről ne jutna eszébe egy érdekes történet. Mint mondta, mindig óva intette a következő generációkat arról, hogy ne hagyják az iskolát, ami a műveltséget és az alaptudást adja. Véleménye szerint az elméleti tudás, az alaptantárgyak tudása nélkül világszerte minden felszínessé válhat. Szerencsésnek érzi magát, mert soha nem unatkozott, mindig talált magának valamit, ami érdekelte, mindig szembe jött vele egy olyan probléma, amit megoldhatott.

Legutóbb a tavalyi év végén írtunk róla, amikor fotókiállítással örvendeztette meg egykori iskoláját. Hiszen munkája mellett hobbiját, a botanikát is ugyanolyan lelkesedéssel vagy szenvedéllyel űzte, ezeket a pillanatokat pedig előszeretettel meg is örökítette. Az eseményen az iskola vezetése mellett egykori tanítványa, Véha Antal professzor is köszöntötte őt. December 18-án nyitotta meg kapuit a tárlat, egészen január végéig.

Legutóbb két hónappal ezelőtt, egy kiállítással örvendeztette meg egykori iskoláját (Fotó: Nagy Kristóf)

És hogy miért idéztük most fel a professzorról az elmúlt évek során közzétett cikkeinket? Azért, mert Sitkei György február 13-án, azaz a mai napon ünnepli 93. születésnapját. Isten éltesse még nagyon sokáig Orosháza talán egyik legismertebb szülöttét!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.