- hirdetés -

Számos alkalommal írtunk már Sitkei György professzorról és munkásságáról, valamint egykori alma materében, a Táncsics Mihály Gimnáziumban tett látogatásairól. Most sem érkezett üres kézzel, hiszen botanikai tevékenysége során számos szép és látványos pillanatot sikerült megörökítenie, a fényképekből pedig kiállítás nyílt az aulában.

Sitkei György professzor még 1950-ben tett érettségi vizsgát a Táncsics Mihály Gimnáziumban, tudományos műszaki munkásságát határokon túl is ismerik és elismerik. Munkája mellett hobbiját, a botanikát is ugyanolyan lelkesedéssel és szenvedéllyel űzte. Ha nem így lenne, most aligha találkozhattak volna az intézmény aulájában, ahol a professzor által készített fotókból nyílt kiállítás december 18-án.

A rendezvény nyitányaként a gimnázium 10/8 osztályának tanulója, Bakos Margit zenélt a közönségnek, majd az intézmény igazgatója, Árusné Erős Krisztina köszöntötte a vendégeket és a professzort.
– Különleges alkalom a mai, mert bár a professzor úr év közben is sokszor ellátogat hozzánk, most a saját készítésű fotóit bocsátotta a rendelkezésünkre egy kiállítás formájában – hangsúlyozta.

Kiemelte azt is, hogy a szervezésben Varga Lászlónak, valamint a gimnázium igazgatóhelyettesének, Kulcsár Lászlónak is nagy szerepe volt. Ezt követően 2014-ig ugrottak vissza az időben. Sitkei professzor ugyanis ekkor kapta meg a Primus Inter Pares elismerést, portréja pedig az iskola dicsőségfalára került fel. Az akkor lejátszott kisfilm a mai napig megvan, így közel 10 évvel később a gimnázium jelenlegi diákjai is megismerhették őt és munkásságát.

Ezt követően az igazgatóhelyettes, Kulcsár László szólt a jelenlévőkhöz, aki pedig az összefoglaló óta eltelt időszakot idézte fel. Mint mondta, a professzor életében mindig is a tudás, a tudomány játszotta a leghangsúlyosabb szerepet és játssza még a mai napig is, 92 éves korában. Ő mindig tett azért, hogy az itt tanuló diákok megértsék a tudás jelentőségét és fontosságát, hogy közös erőfeszítések által minél több tudományág ismereteit elsajátíthassák.

A köszöntések sorát Véha Antal professzor folytatta.
– A mi kapcsolatunk majdhogynem hasonlít egy mester-tanítvány kapcsolathoz, pedig annak idején felnőttként, érett fejjel, kutatóként találkoztunk a szakmai életben. Ízig-vérig orosházi, ízig-vérig lokálpatrióta embert ismertem meg a személyében, abban az értelemben is, hogy szeret hazajönni és abban is, hogy érti és látja a fejlődést, a változásokat, olthatatlan vágyat érez a fiatalok segítésére – mesélte.

Végül maga a kiállító is köszöntötte a megjelenteket, ismerőseit és a diákokat egyaránt, majd mindenki szemügyre vehette a kiállított képeket, melyek január végéig lesznek ott a gimnázium aulájában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.