- hirdetés -

25 éves törzsgárda elismerésben részesült a közelmúltban Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ vezetője.

– Az idősek iránti tiszteletem és segítségnyújtásom már fiatalabb koromban elkezdődött. Édesanyám volt akkor a rákóczitelepi klub vezetője, én pedig a nyári szünetek során, ha tudtam, mindig besegítettem neki, ebédet hordtam ki az időseknek, verseket szavaltam nekik a különböző ünnepségek során. Édesanyám érzékenységét örököltem és így kerültem erre a pályára, bár egyébként nem feltétlenül így terveztem. De a segítségnyújtást már akkor is fontosnak tartottam – kezdett bele történetébe Bogárné Kiss Ildikó.

Amikor ugyanis a gimnáziumi éveket követően döntenie kellett arról, hogy merre szeretne továbbtanulni, a pedagógus pályát választotta, ami viszont nem sikerült neki. Ezért egy ötödévet végzett el a Táncsics Mihály Gimnáziumban pénzügy szakon tapasztalatszerzés céljából. Amikor pedig véget ért ez az ötödév, a Családsegítő Szolgálatnál helyezkedett el adminisztratív munkakörben. Itt már fiatalon is nagy segítséget tudott nyújtani kollégáinak. Ekkor döntötte el, hogy megkezdi a főiskolát általános szociális munkás szakon.

19 évesen kezdte meg a munkát a Családsegítő Szolgálatnál (Fotó: Nagy Kristóf)

– Ez 2003-ig tartott. Egy nyíregyházi kihelyezett képzést kezdtem meg Békéscsabán, viszont nem sokkal később ezt visszatették Nyíregyházára, így én inkább átiratkoztam Szegedre és ott fejeztem be. Amikor pedig elvégeztem a szakot, lehetőségem nyílt szakvizsgára is, amit meg is ragadtam, mert úgy gondoltam, frissek az élményeim, a tapasztalataim, a tudásom. Így idős ellátásból szakvizsgáztam még abban az évben. De nem akartam abbahagyni a tanulást, ezért Pécsre mentem el egy kétéves mesterképzésre, 2005-ben így szociálpolitikus lettem – sorolta.

Nemrég pedig a pedagógusi pályára is visszakanyarodott, hiszen jelenleg egy kisgyermekgondozó és nevelő képzésre jár. Az idősekről való gondoskodás mellett a gyermekekről való gondoskodást is ugyanolyan fontosnak tartja.
– Bár ezt elmondhatom a szociális munka minden területéről, például a fogyatékkal élőkről vagy a hajléktalan személyekről is. A legfontosabb ezen a területen, hogy elfogadóak, empatikusak legyünk, ugyanakkor segítsük is az intézményekben élőket vagy az ESZK szolgáltatásait igénybe vevőket – hangsúlyozta.

De visszatérve Ildikó szakmai életútjára, a tavalyi év során egy 25 éves jubileumi jutalmat is átvehetett. Mint mondta, egyáltalán nem bánta meg, hogy már 19 évesen elhelyezkedett és a felsőfokú tanulmányait így végezte el, ugyanis véleménye szerint a szakmai gyakorlatokat jobban el lehet sajátítani egy jó munkakör és egy támogató közösség segítségével. Az ezredforduló környékén érte őt annak idején az újabb lehetőség, amikor a mentálhigiénés csoportba helyezték át, 2002-ben pedig akkor éppen gyermeket vállaló kolléganője helyét vette át, mint szociális ügyintéző, az igénybevételi eljárásokat kezelte.

25 év munkaviszonyáért kapott elismerést (Fotó: Nagy Kristóf)

Ezt követően az ő életében érkezett egy éles váltás, gyermeke 2007-ben született meg, 2009-es visszatérését követően pedig 3 és fél hónapra ideiglenesen az intézmény vezetésével is megbízták. Akkoriban még nem érezte úgy, hogy ezt a felelősséget mindenképpen vállalnia kell, így nem ragadta meg az alkalmat, hogy pályázzon a posztra. Intézményvezető helyettes lett és a Platán Idősek Otthonát is ő vezette.

– Nagyon szerettem ott lenni, nekem mindig az volt az első, hogy jó légkört teremtsek, igyekeztem mindig elérni azt, hogy jó érzésekkel jöjjenek be dolgozni a munkatársak. Az idősektől nagyon sok pluszt kapunk. Tehát egy mosoly, egy simogatás, egy kedves szó azt gondolom, ebben a szakmában éppen olyan kielégítő, mint a család szeretete, amit otthon kapunk. Velük napi kapcsolatban lenni érzelmileg nagyon feltölt, de nyilván van negatív oldala is, az elmúlást, betegségeket látni egyáltalán nem könnyű. Ezért is döntöttem úgy, hogy kipróbálom magam más területen – mondta el az ESZK vezetője.

Közben 2015-ben megszületett második gyermeke, nem sokra rá pedig vissza is tért a munkához, mert lehetősége nyílt arra, hogy megpályázza az intézményvezetői állást, amit 2016. február 1. óta tölt be. Vallja, hogy ezt a feladatkört szívvel-lélekkel kell végezni, máshogy nem működik. Több, mint 200 dolgozó esetében kell a fegyelem, de azt a tiszteletet, amit neki megadnak, ő is megadja minden dolgozónak és ellátottnak. A 25 éves jubileum alkalmával törzsgárda elismerést vehetett át a múlt év végén, melyről a következőképpen nyilatkozott.

2016 óta tölti be az intézményvezetői pozíciót (Fotó: Nagy Kristóf)

– Én úgy gondolom, ez a fajta elismerés egyedülálló a városban és nagyon szurkolok minden évben minden kollégának, amikor eljut arra a bizonyos szintre, hogy ők is átélhessék az örömöt, amit ezen az ünnepségen megkaphatnak. Pozitív kezdeményezés, ami remélem hosszabb távon is megmarad a város életében, nagyon örülök annak, hogy idén ilyen sokan részesülhettünk benne, hiszen minden évben nagyon várják a dolgozók – tette hozzá Bogárné Kiss Ildikó.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.