- hirdetés -

A kisgyermekeket egy teljesen felújított épületegyüttesben fogadják Orosházán. A Zöldfa utcai, önkormányzati fenntartású bölcsődében a földszint részleges átalakítása, továbbá szintráemeléssel a tetőtér beépítése valósult meg. A 340 millió forint vissza nem térítendő támogatásból többek között egy teljesen új főzőkonyhát és a gyermekek egészségét őrző sószobát is kialakítottak.

A március 28-i ünnepélyes átadáson Erdős Norbert Orosháza és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta, 2010 óta a polgári kormányzat a családbarát politika irányába nagy lépéseket tett. A több egyéb intézkedés közül kiemelte a 25 év alattiak, továbbá  a négy vagy többgyermekes édesanyák személyi jövedelemadó kedvezményét. A bölcsődék tekintetében rámutatott, 2010-ben 326 településen, míg napjainkban több mint 1100 településen érhető el bölcsődei ellátás, és csaknem duplájára, 32 ezerről mintegy 63 ezerre nőtt a bölcsődei férőhelyek száma.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, egy mai kor igényeinek megfelelő, magas színvonalú épületet vehettek birtokba a bölcsőde szakemberei. A településvezető szülőként is kiemelten fontosnak tartja, hogy a gyermekek a legjobb, legszebb és legmodernebb körülmények között nevelkedhessenek. A pályázat keretében egy új és modern főzőkonyhát, a bölcsőde tetőterének beépítésével új közösségi helyiségeket és egy fejlesztő szobát is kialakítottak. A sószobával, a fejlesztő helyiséggel, a tornaszobával szintén a 0-3 éves korú gyermekek nevelési színvonalát emelik. Emellett megújult a játékudvar, és színesebb lett az intézmény játékkészlete is: fejlesztő játékokat, kültéri mozgásfejlesztő eszközöket, zeneterápiás játékokat, valamint integrációt és elfogadást segítő játékokat is beszereztek.

Dénes-Földesi Mónika intézményvezető kísérte körbe a vendégeket, bemutatva a csaknem teljes épületet érintő beruházást. Mint megtudtuk, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, 340 millió forintból megvalósított bővítés célja a bölcsőde kapacitásának növelése és az 1978-ban épült egység modern, a 21. század követelményeinek megfelelő energetikai, esztétikai szempontokat is figyelembe vevő átalakítása volt. Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ igazgatója elmondta, a Kisharang bölcsőde 2022-ben elkezdett felújítási munkálatainak közepette sem zárta be kapuit. A dolgozóktól és a szülőktől is türelmet, alkalmazkodóképességet kívánt a rendhagyó élethelyzet, de a célt szem előtt tartva most elmondható, a megújult intézmény minden feltételt biztosít az idejáró kisgyermekek megfelelő körülmények közötti neveléséhez. A jelenleg 76 férőhelyes intézmény a közeljövőben újabb férőhelyekkel bővül.

galéria: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.