- hirdetés -

Kultúrák megismerése, egy igazi élmény és egy új családtag. Rengeteg mindent nyújt, ha valaki úgy dönt, fogadószülő lesz az AFS nagy családjában. Orosháza mindig is több külföldi diáknak nyújtott otthont, azonban a vírus után ők is nehezebben állnak talpra. Patyiné Bogdánffy Ágnes, az orosházi körzet vezetője elmondta, szeretnék ismét felvirágoztatni ezt a programot a városban. Szeptemberben több mint ötven gyerek érkezik külföldről, számukra szeretnének helyi családokat találni, akik úgy gondolják, szívesen fogadnának cserediákot.

Áprilisban érkezik az időszak, amikor már látni lehet, kik választották Magyarországot a cserediákok közül. Kik azok, akik itt képzelik el következő tanévüket. Patyiné Bogdánffy Ágnes – aki tavaly vette át az orosházi körzet vezetését – elmondta, a koronavírus után sokszor gondot jelent, hogy fogadószülőket találjanak.

– Lehet mondani, hogy híján vagyunk a fogadócsaládoknak. Persze mindig megoldjuk, de azért tartogat izgalmakat ez az időszak. Szeptemberben érkezik a következő turnus, azonban már a jövő hónapban látni lehet majd, kik és honnan érkeznek Magyarországra az AFS programján keresztül. Szeretnénk, ha ezen a téren újjáéledne Orosháza, hiszen évekkel ezelőtt rengeteg diák volt a Táncsics Mihály Gimnáziumban is, akik a mai napig tartják a kapcsolatot családjaikkal és vissza is jönnek, akár már saját családjukkal – mondta Patyiné Bogdánffy Ágnes.

Korábban már írtunk is erről: a Nagyházi család, valamint Csizmadiáné Ibolya is megosztotta történetét, milyen volt fogadószülőnek lenni, valamint az orosházi körzet vezetője is megosztotta saját tapasztalatait, hiszen ők is voltak fogadócsalád. Kiemelte, ugyan nem minden egyszerű, de összességében mindenkinek csak ajánlani tudja ezt az élményt, hiszen ahogy a diákok, úgy a család is megismerhet egy másik kultúrát, valamint a cserediákkal úgymond egy új „gyermeket” is kapnak.

– Az AFS úgymond egy interkulturális tanulás. Megismersz egy másik nemzetet, megérted őket, a problémákat, melyek ott jelen vannak. Ezért is hozták létre igazából a világháborúk után, hiszen úgy gondolták, ha a gyerekek, ezáltal a családok megismerik ezeket az országokat, úgy jobban megértik őket, megismerik őket, nem tartanak majd tőlük, így talán háború sem lesz – ismertette a körzetvezető.

A jelentkezés és fogadás menete:

  1. Az AFS Magyarország honlapján ki kell tölteni egy adatlapot.
  2. A körzetfelelős ezután felveszi a kapcsolatot a családdal és elmondja, hogyan zajlik mindez.
  3. Áprilisban már tudják, kik jelentkeztek. A fogadószülők pedig látják az összes jelentkezőt, és megnézhetik, ki szimpatikus.
  4. Ha egy gyermek szimpatikus, azt jelezhetik egy kattintással, mely után még több információ jelenik meg az adott diákról.
  5. Az AFS ezután kimegy a családhoz, hogy megnézze a körülményeket, megismerje a családot.
  6. Amennyiben minden rendben, a gyermeket összehozzák a családdal, hogy már az érkezés előtt megismerkedjenek.
  7. Szeptemberben beköltözik a cserediák.

Fontos, az AFS egy nonprofit szervezet, tehát a fogadószülők nem kapnak pénzt. A szervezet egy meleg étkezést biztosít, valamint kirándulásokat, programokat szervez a cserediákoknak. A családnak annyi a dolga, hogy úgy kezelje az érkező gyermeket, mintha a sajátja lenne. – Nem szabad a diákokat vendégként kezelni. Ugyanúgy adhatunk neki házimunkát is, mint a saját gyermekünknek. Be kell építeni a család mindennapjaiba, hogy minél jobban megismerkedjen a helyi szokásokkal – hangsúlyozta Patyiné Bogdánffy Ágnes.

Aki úgy gondolja, szívesen lenne fogadószülő, keresse Patyiné Bogdánffy Ágnest a 06-30/318-5260-as telefonszámon vagy Facebookon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.