- hirdetés -

Az egykor orosházi színekben pingpongozó lány nem szakadt el teljesen a sporttól. Hobbifutóként rója a kilométereket és tűz ki maga elé újabb célokat.

Több mint tíz éve vált élete részévé a futás. Elmondása szerint – miután „szögre akasztotta” kedvenc ütőit –, kezdetben némi súlyfelesleg leadásának céljából húzott futócipőt. Motivációt volt kitől meríteni, hiszen a család többi tagja szintén ennek a mozgásformának hódol.

– Édesapám és egy kollégája rendszeresen jártak ki a nagyszénási focipályára esténként körözgetni, így én is motivációt kaptam tőlük, illetve egy barátnőm is társult hozzám. Idővel a testemen is szembetűnő volt a változás, a megtett távot is tudtam fokozatosan növelni. Jelenleg heti négy futás fér bele az időmbe, 8 és 15 kilométeres távokat teljesítek. Ahogy a munkabeosztásom megengedi, mindig próbálom beilleszteni a futást a heti programomba, teljes mértékben már sosem tudnám elhagyni. Versenyeken a félmaratoni, 21 kilométeres táv a kedvencem. A Velencei tókör a maga 29 kilométerével volt az eddig lefutott leghosszabb szakaszom – mondta el Valastyán Henriett.

A hobbisport mellett a versenyzésbe is belekóstolt

A 2014-ben Szentes-Csongrád között teljesített első versenye újabb távlatokat nyitott meg. Az amatőr versengés hangulata megragadta, majd egyre több kihívásra adta le nevezését. Az idei naptárba is már feljegyzett néhány dátumot.

– Március végén lesz a 14. Balaton Szupermaraton. Ezen a kiíráson egy félmaratoni betétszámot teljesítünk majd édesanyámmal Keszthelytől Szigligetig, mindketten egyéniben. Édesapámék pedig körbefutják háromfős csapatban a Balatont. Áprilisban Mosonmagyaróváron, a Szigetköz Félmaratont teljesítjük a családdal, nővérem is csatlakozik hozzánk, ez már minden évben hagyomány nálunk. Neveztem az ősszel kiírt Wizz Air Budapest Félmaratonra, illetve ezen kívül még sok más kisebb verseny is a terveim között szerepel. Az idei évre két célt tűztem ki magam elé. Az egyik, hogy félmaratonon egyéni csúcsot érjek el. Októberben töltöm be a harmincat, így a másik idei cél az ősz során egy 30 kilométeres versenytáv teljesítése – vázolta a terveket.

A futás iránt érdeklődőknek jó tanácsként elmondta, a fokozatos terhelésnövelésnek kiemelt szerepe van. Úgy véli, a kitartás meghozza az eredményt, a rendszeres testmozgás közérzetre gyakorolt jó hatása a hétköznapokban is érezhető. Ma már országszerte, az egész évet lefedően szerveznek amatőr versenyeket. Aki kellően elszánt és beleszeret a futásba, az könnyedén megtalálhatja a felkészültségi szintjéhez leginkább illő versenykiírást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.