- hirdetés -

Péntek este városunk gazdáinak tartott fórumot Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a Petőfi Művelődési Központban.

A gazdafórum előtt sajtótájékoztatót tartott Győrffy Balázs, Kozsuch Kornél a NAK vármegyei elnöke és Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere. A városvezető örömét fejezte ki, hogy az országos sorozat városunkba is eljutott. Kiemelte, fontos, hogy a tenni akaró, szorgos orosházi gazdák minden információhoz hozzájussanak, ezáltal fejlődhessenek.

Kozsuch Kornél is méltatta az orosházi gazdákat és az őket tömörítő Orosháza és Térsége Gazdakör munkáját, a gazdakör által létrehozott rendezvényeket.

Győrffy Balázs elmondta, hogy egy közel hetven állomásból álló fórum sorozat fontos állomása az orosházi, különösen a mostani helyzetben, amikor a gazdáknak komoly kihívásokkal kell szembe nézniük.

– A problémák mellett fontosnak tartom, hogy a lehetőségeinkről is beszéljünk, hisz azok is vannak. A kiemelt összegű vidékfejlesztési program, idén hatvankilenc pályázati lehetőséget kínál a gazdálkodóknak, hogy forrásokat hívhassanak le és javítsák a körülményeiket, termelékenységüket. Emellett mindenképp beszélnünk kell az Európai Uniós környezetről is, hisz Európa forrong, a gazdák szinte minden országban demonstrálnak. Az unió, gazda ellenes politikáját nem tűrhetik tovább a gazdálkodók. Sok az aktuális téma, lesz mit megbeszélni a fórumon – tette hozzá a NAK elnöke.

Dávid Zoltán, Kozsuch Kornél és Győrffy Balázs vezették a gazdafórumot (Fotó: Gál László)

Győrffy Balázs a sajtótájékoztató utáni interjúban rámutatott, hogy az Európai Unió mi vagyunk. Van lehetőségünk annak politikáját, döntéseit befolyásolni. Júniusban, az EU-s parlamenti választásokon mi is véleményt formálhatunk, hogy az a politika, amit eddig folytattak, mennyire tetszik nekünk.

– Most az a legfontosabb, hogy éljünk a lehetőségeinkkel, vegyük igénybe a pályázati lehetőségeinket, beruházásokkal fejlesszük a termelékenységünket, gyakorlatilag előre meneküljünk. A vidékfejlesztési program megnégyszerezett összeggel áll rendelkezésre. Hogy a gazdálkodók élni is tudjanak vele, a kamara, a falugazdász hálózatát idén százhetven fővel bővítette, már országosan több, mint hétszáz falugazdász segíti a gazdálkodókat. Forduljanak hozzájuk bizalommal – tette hozzá Győrffy Balázs.

A fórumra megtelt a PMK Bubik terme. A téma fontossága sok gazdát ösztönzött, hogy meghallgassa a NAK elnök információit. Természetesen arra is volt lehetőség, hogy a kérdéseiket is feltegyék a résztvevők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.