- hirdetés -

Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetemnek ajánlotta fel Nobel-díjának hiteles másolatát, valamint az elismeréssel járó félmillió dollárt jelentő összeget. A napfény városában tett bejelentésénél Dávid Zoltán polgármester meghívott vendégként volt jelen, és gratulált a professzor kutatásához. Úgy fogalmazott, a Nobel-díjas kutató életútja jó példaként állhat az orosházi fiatalok előtt.

A kutatóprofesszor április 16-án, Szegeden a József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartott ünnepi ülésen beszélt a Nobel-díj átvételének körülményeiről, az azt megelőző Stockholmban töltött napok protokolláris eseményeiről. Mint elmondta, mindig örömmel tér vissza Szegedre, egykori alma materének meghívására, a tanulmányai alapjait itt kapta meg. A fiatalok figyelmét felhívta, kellő alázattal és elszántsággal az SZTE hallgatói közül sokan érhetnek el jelentős eredményeket a jövőben. Kiemelte, jelenleg is több mint 250, az mRNS-technológiát alkalmazó klinikai teszt folyik világszerte. A legelőrehaladottabbak a vírusokkal szembeni oltóanyagok, mint például az influenza, a HIV vagy a majomhimlő ellen fejlesztett vakcinák, de többek között a földimogyoró- vagy a poratka-allergia kezelésére is keresik a megoldást. A díjjal járó több mint félmillió dollárt felajánlotta az egyetem kiváló oktatóinak, hallgatóinak jutalmazására. A Nobel-díj hiteles másolata az SZTE tanulmányi és információs központjában nyílt Karikó Katalin életútját és munkásságát bemutató kiállításon kapott helyet.

Dávid Zoltán, Orosháza polgármestere elmondta, egy megismételhetetlen és felemelő ünnepi ülésen vehetett részt. Karikó Katalin tudományos sikere és munkássága példaértékű. Az orosházi diákok körében is népszerű, a Táncsics Mihály gimnáziummal partnerségben álló Szegedi Tudományegyetemről indult, de a településvezető szerint valamennyi diák inspirálódhat, erőt meríthet történetéből tanulmányai során.
– Egy nagyon szerény és szimpatikus embert ismerhettem meg Karikó Katalin személyében. Megtiszteltetés volt a találkozás – tette hozzá Dávid Zoltán.

A szegedi egyetem rektora, Rovó László rámutatott, hogy Karikó Katalin Nobel-díjjal elismert kutatása a következő évtizedekben hatalmas változásokat hozhat az egészségügyben. Ezt követően átnyújtott a kutatóprofesszornak egy SZTE-feliratos laborköpenyt, majd elhangzott, a professzor előbb a szegedi egyetem első Nobel-díjasa, Szent-Györgyi Albert volt dolgozószobáját kapta meg, mellé pedig egy munkaruha is jár neki.

galéria: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.