- hirdetés -

Orosházán járt ma Novák Katalin köztársasági elnök, itt zárta Békés vármegyei látogatását. Az államfő elsőként Dávid Zoltán polgármesterrel és Erdős Norbert országgyűlési képviselővel egyeztetett a Főtéren. Majd szintén a város meghatározó közösségi tere adott lehetőséget arra, hogy érdeklődő lakosokkal találkozzon. Végezetül a köztársasági elnök tiszteletét tette az immár 96 éves Kovács Károly nyugalmazott építésvezetőnél. Az elnöki látogatás, a kitüntető figyelem, amivel Novák Katalin megtisztelte a várost, az orosháziakat történelmi jelentőséggel bír, hiszen hosszú idő után érkezett ismét ilyen magas rangú közméltóság Orosházára.

Magyarország első embere negyedik napja tartózkodik Békés vármegyében eleget téve beiktatásakor tett ígéretének, miszerint ellátogat minden vármegyébe. Idei első ilyen útja hozzánk vezetett. Novák Katalin és a munkáját segítők Gyulán szálltak meg, így több program is a városhoz kötődött. Az elnöki látogatás ideje alatt most először működött a fővárostól távol a „kihelyezett” Sándor-palota – ahogy a köztársasági elnök maga fogalmazott. Így a vármegye-látogatás programjain túl ebben a pár napban egyéb kötelezettségeit is ellátta az államfő.

A „kihelyezett” Sándor-palota a Gyulai várban kapott helyett. Novák Katalin itt fogadta a vármegye vezetőit és meghatározó politikusait – köztük Erdős Norbertet, térségünk országgyűlési képviselőjét – a szerda délelőtt tartott ünnepélyes zászlófelvonást követően. Szintén a várba érkezett Böröndi Gábor, a Honvéd Vezérkar Főnöke és Tajti Norbert, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója, akik a Magyar Honvédség helyzetéről és Magyarország biztonságát érintő kérdésekről adtak tájékoztatást a köztársasági elnöknek. Sőt Novák Katalin a Gyulai várban fogadta Dorin Receant, Moldova miniszterelnökét, akivel a két ország kapcsolatainak fejlesztéséről tárgyaltak, de az ukrajnai háború is téma volt a találkozón. Továbbá itt került elnöki aláírás és pecsét arra a határozatra, amely 2024-et a Mozgás évének nyilvánítja.

A helyi programok sorában a keddi érkezése estéjén a köztársasági elnök ellátogatott a Gyulai Várszínház kamaratermébe, ahol Miklósa Erika operaénekes kíséretében megnézte a „A három magas nő” című előadást. Másnap részt vett a Gyulai vár interaktív programjain – például sólymot röptetett –, majd az Erkel Ferenc Emlékházban Miklósa Erika és Batta András zenetörténész társaságában, zenével és „kihelyezett Virtuózok” versennyel emlékeztek Erkel Ferencre. Ahogy azt a köztársasági elnöktől megszoktuk, a sport sem maradt ki a programjából, az egyik helyi edzőteremben erőnléti edzéssel kezdte a napot szerdán. Az elnöki díszvacsorának is a város, pontosabban az Almásy-kastély biztosított helyet. Novák Katalin itt adta át először az általa alapított Magyarország Köztársasági Elnökének Érdemérme kitüntetést, amellyel Czirok Mihály, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Zeneművészeti Iskola igazgatójának munkáját ismerte el.

A vármegye-látogatás során a köztársasági elnök tiszteletét tette Marika néninél egy tanyán, érdeklődve az idős asszony életútjáról és mindennapjairól. Továbbá bepillantást nyert a családi vállalkozásként működő Szarvasi Mozzarella munkájába, működésébe. A csütörtök jelentős részét Novák Katalin a Csaba Parkban töltötte, ahol aktív részese volt a Békés Vármegyei Kormányhivatal által életre hívott „Főzz és segíts” jótékonysági farsangi forgatagnak, ahol település helyi értékeivel, a vármegye nemzetiségi közösségeivel és kulturális gyöngyszemeivel ismerkedett. Továbbá támogatva a jótékonysági programot jónéhány fánkot sütött a bentlakásos intézményekben élők számára. Majd ellátogatott Okányba, a Református Szeretetszolgálat tanodájába, ahol együtt tanult a gyerekekkel. A záró napon a köztársasági elnök járt a Munkácsy Mihály Múzeumban, majd orosházi érkezését megelőzően még ellátogatott Mezőhegyesre is.

Novák Katalin a vármegye-látogatás során arra törekedett, hogy minél több helybélivel találkozzon, elérhető legyen az itt élők számára. Így volt ez Orosházán is, ahol érkezésekor Dávid Zoltán polgármester és Erdős Norbert képviselő fogadta. A vezetőkkel a várost és a térséget, az itt élőket érintő legfontosabb kérdésekről egyeztettek röviden, majd a téren gyülekező érdeklődőkkel váltott néhány szót a köztársasági elnök, aki készségesen vállalta a közös fotózásokat is. Orosházi programját és ezzel együtt a vármegye látogatást azzal zárta az államfő, hogy ellátogatott a 96 éves Kovács Károlyhoz, akinek a keze nyomát számos orosházi épület – az üveggyár, a Táncsics gimnázium – őrzi. Sétája során Novák Katalinnak lehetősége volt megismerkedni a belváros egy szeletével, s ugyanígy a megismerésre törekedett a nyugalmazott építésvezetővel való találkozása, aki hosszú évtizedek értékes orosházi emlékeit őrzi.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.