- hirdetés -

A tótkomlósi lánynak élete első versenyén elért sikere nagy lendületet adott a folytatáshoz. A magyar válogatottal már rangos nemzetközi tornán is képviselte hazánkat. A kezdetekről és jövőbeli céljairól kérdeztük az ország egyik legtehetségesebb női versenyzőjét.

A darts érezhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend, a közelmúltban Orosházán is életre hívtak egy egyesületet. A rangos versenyek köré valóságos showműsort építenek a televíziótársaságok. Az egyik közvetítést látva, mintegy tíz évvel ezelőtt vált a sportág szerelmesévé Bogár Alexandra.

– Jól emlékszem, 2015 év végén, 18 évesen ismerkedtem meg a sporttal a televízión keresztül. A PDC világbajnokság nagyon magával ragadott. A verseny hangulata, a játékosok személyisége a versenyhelyzetben, és természetesen maga a játék is. Gary Anderson volt számomra a legszimpatikusabb, érte szorítottam, végül világbajnoki címet ünnepelhetett. Szerepe van benne, hogy elkezdtem ezt a csodálatos sportágat – emlékezett vissza a kezdetekre Alexandra.

Idén sok versenyen szeretne elindulni (fotó: Bogár Alexandra gyűjteménye)

A tótkomlósi lányt a tanulmányai Debrecenhez kötötték. Az otthoni gyakorlás mellett egyesületi színekben is elkezdte bontogatni szárnyait. – Felkerestem Debrecenben a Cívis Darts Sportegyesületet (ma már DEAC – a szerk.), ahol örömmel fogadtak és a szárnyaik alá vettek, 2016 januárja óta vagyok a „darts család” tagja és azóta vagyok igazolt játékos. A hétköznapokon a klubban gyakoroltam a csapattársaimmal, hétvégén viszont otthon, a saját táblámon. Édesapámnak csináltam is egy kis munkát, ugyanis kezdetekben több lyuk volt a falban, mint a táblában – fejtette ki.

Az első nagyobb versenyén, 2016 márciusában a legeredményesebb női játékosként zárt, míg 2017-ben a Magyar Darts Szövetség által rendezett nemzeti bajnokságon a női mezőny ötödik helyét érte el. A fiatal dartsjátékos elmondta, a kezdeti sikereket követően adódott egy sérülés és egy kisebb hullámvölgy karrierjében, egy időre a versenyzéssel is felhagyott.

A dobás előtti koncentráció (fotó: Bogár Alexandra gyűjteménye)

– A nagy változást a párom hozta el az életembe. Ismerte a múltamat, a játékomat, így mindent megtett annak érdekében, hogy visszatérjek. 2022-ben megalapította a jelenlegi egyesületemet, a debreceni Fácánkakas Sportegyesületet, amihez 2023-ban csatlakoztam. Ebben az évben kezdem el újra felépíteni magamat. A mentális felkészülésemben még a debreceni Golden Bulls DSE elnöke és pár tagja is a segítségemre volt, amit nagyon köszönök. Mint minden sportban, volt sírás és volt nevetés is, de mindennek meg lett az eredménye, ugyanis 2023. június 20-án a szövetségi kapitány, Kövesdi Andrea kihirdette a magyar válogatott bő keretét, a listán az én nevemmel. Ezután jött a csattanó. Csörgött a telefon, később érkezett egy e-mail, amiben tájékoztatták az egyesületemet, hogy a szövetségi kapitány döntése alapján a válogatott mezt viselve utazhatok Dániába a WDF Világkupára. Büszkeséggel tölt el, hogy ott lehettem és egy csapatot alkothattam az ország legjobbjaival és a szövetség vezetőivel – részletezte a sikereket, hozzátéve, az idei évben újra szeretné magára ölteni a címeres mezt. Több külföldi pontszerző versenyre készül, a világranglistán szeretne előrébb lépni. Emellett pedig a Golden Bulls DSE kölcsönjátékosként erősítené a III. osztályú csapatukat a nemzeti csapatbajnokságokon.

A célja képviselni hazánkat nemzetközi versenyeken (fotó: Bogár Alexandra gyűjteménye)

Elmondása szerint a sikerhez vezető út összetett. Naponta gyakorolja a különböző állásokat, külön dobál szektorokra, triplára, duplára, és a tábla közepén található „bullra”. Az edzéshez applikációkat és úgynevezett, droidot is alkalmaz, ugyanakkor úgy látja, ebben a sportban a mentális felkészültség legalább annyira sorsdöntő. Ezt versenyhelyzetben tudja leginkább megerősíteni, ezért fontos a folyamatos versenyrészvétel. – Nem szabad, hogy kizökkentsen a játékból sem egy hang, sem egy mozdulat, sem egy elvétett dobás – sorolta. A fiataloknak jó tanácsként elmondta, keressenek egy klubot a környékükön és ne féljenek segítséget, tanácsot kérni a tapasztaltabb játékostól. Edzenek sokat és legyenek alázatosak. De ami szerinte a legfontosabb, élvezzék a játékot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.