- hirdetés -

A világszerte hatalmas népszerűségnek örvendő darts sport, a közelmúltban életre hívott Orosházi Darts Sport Egyesülettel (ODSE) tért vissza Orosházára.

Városunkban szép hagyományokra tekinthet vissza ez a sportág. A kétezres évek elején az akkori Koccintó DC sikert sikerre halmozott. Az amatőr országos csapatbajnokság megnyerése után igazolt versenyzőkként megnyerték a harmad, majd a másodosztályt. Már az NB I-ben a negyedik helyen állt az orosházi csapat, melynek két tagja is bekerült a válogatott keretbe, amikor beütött a krach és egyik napról a másikra megszűnt a klub. A játékosok szétszéledtek. Ki abbahagyta, ki pedig más városok csapatát erősítve folytatta a játékot, de folyvást élt a vágy egy hazai klub iránt.

Kecskeméti Krisztián – aki még a Koccintóban ismerkedett meg a sportággal – és néhány barátja vette a vállára az új klub létrehozásának feladatát.

– Békéscsabán, Tótkomlóson játszottak az orosházi dartsosok, az egykori Otthon 2-ben is össze-összegyűlt egy kisebb társaság. Tudtunk egymásról, de sokáig tartott, mire a saját klub utáni vágyakozásból akarat lett és megtaláltuk az új otthonunkat itt, a Medicában. A régi csapatból Domokos Szabival, Kiss Imivel, Szabó Attilával, a kecskeméti Hírös Hunok DC-ből hazatért Helbert Márkkal beszéltünk össze és tavaly vettük kezünkbe komolyabban a dolgot. Többen támogattak minket azok közül is, akik csak a Koccintó DC 2003-as feloszlása után ismerkedtek meg a dartssal. Tizenhatan vagyunk alapító tagok. Jelenleg ott tartunk, hogy az összes szükséges dokumentumot beszereztük, elkészítettük és beadtuk a cégbírósághoz, ahonnan bármelyik pillanatban megérkezhet a határozat a klubunk bejegyzéséről és onnan kezdve teljesen hivatalosan működhetünk. Egyelőre hetente egy fix időpont van meghatározva edzésre, ami tulajdonképp egy kis házi verseny. A hét többi napján is össze-összebeszélünk, találkozunk és játszunk, illetve mindenki otthon is gyakorol – mondta el az új klub elnöke, Kecskeméti Krisztián.

Zajlik a háziverseny. Helbert Márk (fehérben) összpontosít és dob (Fotó: Horváth Bence)

Mint megtudtuk, a cégbírósági bejegyzés megérkezése után a klub felvételét kéri a Magyar Darts Szövetségbe és a még versenyengedéllyel nem rendelkező tagok kiválthatják a versenyzői kártyájukat. A versenyzés egyéniben és csapatban is sok utazással, ezzel együtt sok kiadással is jár. Ennek a megoldására is meg vannak a tervek.

– Már most is vannak támogatóink és a hivatalos bejegyzés után még – remélem – többen csatlakoznak hozzájuk. A támogatásokból és a befizetett havi tagdíjakból reményeim szerint meg tudjuk oldani a versenyzési költségeket, illetve a szükséges vásárlásokat – mondja a klubvezető.

A tizenhat alapítóhoz az elmúlt hetekben többen csatlakoztak. A legutóbbi edzésnapon már tizenkilencen játszottak az öt táblán, de hatan-heten nem is tudtak munkájuk miatt ott lenni. A néhány „öreg róka” mellett szép számmal vannak olyan fiatalok, akik csak nem rég ismerkedtek meg ezzel a szép játékkal. Próbálják elsajátítani a „szakma” finomságait, taktikáját és rohamléptekkel igyekeznek utolérni a rutinosabbakat. Kecskeméti Krisztián elmondta, hogy igyekeznek a tapasztalatokat átadni és az újonnan érkezőknek segíteni, hogy minél hamarabb sikereket érhessenek el.

A népszerű vendéglátós, Melis Csaba is viszonylag rövid idő alatt jó játékossá fejlődött (Fotó: Horváth Bence)

A dartsosok a szűkebb és tágabb környékről figyelik az Orosházán történteket. Ezt le lehet mérni a közelmúltban városunkban rendezett versenyek népszerűségén.

– Figyel ránk a darts közvélemény. A most következő, február negyedikére meghirdetett versenyünkre, a közzétételt követő néhány órán belül betelt a harminckét fős versenyzői keret, sőt még néhány nevet tartaléknak is fel tudtunk írni arra az esetre, ha valamelyik benevezett játékos mégsem tudna eljönni. A nézőket, a sportág iránt érdeklődőket persze szeretettel várjuk – zárja a beszélgetést Kecskeméti Krisztián.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.