- hirdetés -

Izgatott szüleik, barátaik és hozzátartozóik tekintetével kísérve kapták meg szalagjukat február 2-án a Petőfi Művelődési Központ színháztermében a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium végzős tanulói. Az ünnepséget hónapokra visszanyúló felkészülés előzte meg, hiszen a szalagtűzés mellett többek között keringő és osztályprodukciók is színesítették az estét.

Legutóbb még 2020-ban tartotta a Petőfi Művelődési Központban az ünnepséget az intézmény, péntek este azonban újra visszatértek hagyományosnak számító helyszínükre. Idén összesen 4 osztály 79 tanulója állt fel a színházterem színpadára. Az intézmény igazgatója, Pörneki Attila elmondta, hogy ez egy különleges helyzet, hiszen ennek az évfolyamnak a technikumi képzésben részt vevő diákjai csak jövőre tesznek vizsgát, így az idei évben a szakképzős osztályok és egy felnőtt osztály tanulói kapták meg a kis jelképet.

– Nagy örömmel készültünk a mai napra, hiszen ez egy kiemelt rendezvénye az intézménynek minden évben, az ünnepség után pedig a diákokat egy pohárköszöntőre, majd az iskola ebédlőjében egy bálra invitáljuk – árulta el az igazgató, szavait pedig a végzős diákok egyike, Zahorecz Noel is megerősítette. Mint mondta, ez egy fantasztikus napnak ígérkezik, de egyben jelzi azt is, hogy hamarosan érkeznek a vizsgák, mely rengeteg munkával és tanulással jár még.

Az esemény során először a vendégeket köszöntötték, majd a végzős osztályokat. Kereskedelmi értékesítőnek, szociális ápolónak és gondozónak, festőmázolónak, szakácsnak, szoftverfejlesztő technikusnak vagy éppen hegesztőnek készülő és tanuló fiatalok sorakoztak fel a színpadon. Ezt követően az intézmény igazgatója, Pörneki Attila mondta el köszöntő beszédét, aki Pásztor Anna dalának soraival kezdte meg mondandóját.

Kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni
Majd az unokáknak, mikor körbeállnak
Mikor körbeállnak, az ágyadon ugrálnak
Hogy legyen mit mesélni, kezdjetek el élni!

– Ennek a dalnak, ezeknek a soroknak nincs aktuálisabb helyszíne, mint egy szalagavató ünnepség. Itt álltok két izgalmas, de merőben eltérő világ kapujában. Ha hátranéztek, gyermekkorotok képsorai villannak fel mögöttetek, annak minden szép, szívmelengető, vicces és néha bizony nyűgös momentumával együtt. Ez az ajtó lassan bezárul, de az emlékeitek örökre veletek maradnak, viszont ott van előttetek egy másik ajtó is, ami még zárva van vagy talán résnyire már ki is nyílt.

És hogy mi van mögötte? Az ÉLET, csupa nagybetűvel, saját önálló felnőtt életetek kezdete. Azt kívánom és tanácsolom nektek, hogy kezdjetek el élni, hogy legyen mit mesélni. Hogy mi következik ezután? Ez csak rajtatok múlik, de szüleitek, nagyszüleitek, barátaitok továbbra is ott lesznek mellettetek, és ha visszajöttök hozzánk, mi is bármikor segítünk – fogalmazta meg gondolatait Pörneki Attila, hozzátéve, hogy kövessék az álmaikat és dolgozzanak meg értük.

Egy osztrák fiatalember példáját hozta fel, aki először testépítésben nyert meg mindent, később meghódította Hollywoodot, majd Kalifornia kormányzója lett. Az egykori Terminátor, Arnold Schwarzenegger mondta azt, hogy az emberek nevetni fognak az álmaidon, aztán meg utálni, amikor megvalósítod őket. Arra kérte a diákokat, hogyha saját álmaik nem is valósulnak meg egyből, akkor se csüggedjenek, hiszen kemény munkával a hihetetlen dolgok is teljesülhetnek. Azok a szakmák, amiket tanultak keresettek, piacképesek és időtállóak.

A búcsúzó diákok nevében Ladocsi Anna üzent a végzősöknek, kiemelve azt, hogy az igazi felnőtt élet most kezdődik számukra. Átélhettek sikereket, kudarcokat, de mindkettőt meg kellett tapasztalniuk, a sikerhez pedig nemcsak tudásra, hanem kitartásra és elszántságra is szükségük lesz. Az ifjúság éveiben megszerzett ismeretek, tapasztalatok egész életük folyamán végigkísérik majd őket. A szalag pedig, melynek viselői lesznek, emlékeztet mindenkit az itt eltöltött időre, a rájuk váró teendőkre. Arra kérte őket, hogy a felnőtt élet kapujában se hagyják veszni az olyan örök értékeket, mint az emberség, tisztesség és őszinteség.

Ezután az est talán legünnepélyesebb pillanatai következtek, elsőként az iskola vezetése és a vendégek, majd az osztályfőnökök (Jakóné Varga Erika, Dér János, Balczó Zsolt és Gyenge Edit), végül pedig maguk a végzősök kapták meg jelképeiket. Az ünnepi pillanatokat követően a végzősök nevében Székely Ivett mondott köszönetet tanáraik kitartó és lelkiismeretes munkájáért, türelméért, osztályfőnökeik segítségéért, valamint szüleik, családtagjaik támogatásáért. Maradó diáktársaiknak kitartást és szorgalmat kívánt, végzős társai számára pedig elmondta, hogy a kis szalag egyszerre megjelöl, emlékeztet, figyelmeztet és megtisztel.

A program még itt sem ért véget, hiszen az angol és bécsi keringőre is szorgalmasan készültek a diákok az elmúlt hetek, hónapok során, most pedig végre megmutathatták, mit tanultak. Többen műsorral is készültek, egyéni és osztályprodukciók, zenés és táncos előadások váltották egymást, amit később, már az iskola ebédlőjében bál követett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.