- hirdetés -

Néhány nap és az első emelt fizetések megérkeznek a számlákra.

Január 30-ig mintegy 140 000 pedagógus kapta meg az értesítést az őt érintő béremelés pontos összegéről. A Magyar Közlönyben megjelenő rendelet részletezi az egyes pedagógus fokozatokban, 2024 január elsejétől járó fizetések alsó határát. Ez a gyakornok fokozatban 528 800, a pedagógus I fokozatban legkevesebb 538 000, a pedagógus II fokozatban 555 000 forintot jelent. Megkérdeztük néhány érintett véleményét:

Az Eötvös iskola pedagógusa, B. Nagy Orsolya örömmel vette át új szerződését.

– Nagyon örülünk az emelt bérnek, nagyon jól jött már. Kisgyermekes anyukaként fontos számomra, hogy legyen otthon egy kis plusz, amivel esetleg takarékoskodhatunk és ezzel biztosíthatom a gyerekem jövőjét. Jól jött nagyon – tette hozzá a tanítónő.

Kollégája, Almási Gyula szintén a fiatalabb korosztályhoz tartozik és ő is nagy örömmel fogadta a megvalósult béremelést.

– Nyilván jól esik az embernek, hogy egy kis plusz érkezik a családi kasszába. Így, friss apukaként nekünk is egy picivel könnyebb lesz. Esetleg tudunk valamennyit félretenni, vagy a gyerkőcre költeni. Ezek mellett az sem mellékes, hogy nem csak az erkölcsi megbecsülést érezhetjük, hanem anyagilag is észrevesszük, hogy számítanak a munkánkra – mondta el Almási Gyula.

A legnagyobb arányban a gyakornokok bére emelkedett, de természetesen nem feledkeztek meg a döntéshozók a pedagógusok tapasztaltabb korosztályáról sem. Birkás Istvánné, az Eötvös iskola igazgatóhelyettese szerint több oldalról is nagyon hasznos volt a mostani béremelés.

– Nagyon örültünk neki, főleg a kezdő pedagógusok szempontjából volt nagyon jó ez az emelés. Talán könnyebben tudnak ezután családot alapítani, gyermeket vállalni, boldogulni az életben. Szerencsére az idősebb generációba tartozó pedagógusok sem maradtak ki a fizetések rendezéséből. Az iskolavezetés szempontjából is jó volt ez az intézkedés, hisz nem mindegy, hogy a kollégák milyen hangulatban jönnek nap mint nap dolgozni – mutatott rá az igazgatóhelyettes.

(Fotók: Takács Csaba)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.