- hirdetés -

Ötvennégy évig, 1894 és 1948 között állt a mai Thököly utcán az Orosházi Római Katolikus Elemi Iskola épülete. Ennek emlékére állított táblát a Selmeczi család még 2013-ban. Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola diákjai és pedagógusai azóta minden évben április 18-án koszorúzzák meg az emléktáblát, visszagondolva az akkor diákokra és tanítókra.

Selmeczi Pál, az Orosházi Római Katolikus Elemi Iskola utolsó igazgatója. Április 18-a pedig az ő születésnapja. Éppen ezért lett hagyomány, hogy az Eötvös József Katolikus Általános Iskola diákjai és tanárai ezen a napon koszorúzzák meg az egykori intézmény helyét jelző emléktáblát.

– A hagyományokra, értékeinkre mindenképp emlékezni kell. Arra az értékre, amit a katolikus hitvallás ad, és arra, melyet az egykori pedagógusok a tantárgyi tanításon kívül átadtak a gyermekeknek. Az emberségre, a hitre. Mi is ugyanezt szeretnénk átadni a mai diákoknak. Hitet, emberséget, szeretetet – mondta Korcsok Marianna, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola igazgatója.

A koszorúzás előtt az igazgatónő röviden elmesélte az akkori katolikus iskola történetét, mely 1894 és 1948 között állt a Thököly utcán, mielőtt államosították. Orosházának így egészen 2011-ig nem volt katolikus oktatási intézménye, amikoris az egyház fenntartása alá vette az Eötvös iskolát. Az ünnepi eseményen Selmeczi László, az utolsó igazgató fia is jelen volt. – Azt kívánom nektek, emlékeitekben őrizzétek meg ez egykori iskolát, annak tanárait, diákjait, tanításait – szólt a diákokhoz.

A koszorúzás előtt Iványi László esperesplébánossal közösen egy imát is elmondtak a jelenlévők, majd fejhajtva emlékeztek meg az akkor iskoláról, pedagógusokról és diákokról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.