- hirdetés -

A január 27-i megnyitóra az orosháziakat, és a környező települések lakosait várták, akik csak ámulni tudtak, mennyit változott az intézmény az elmúlt időszakban. A Magyar Géniusz Programnak, valamint az önkormányzatnak köszönhetően ugyanis összesen 171 millió forintból újult meg a múzeum.

Az alsó szint mindkét terme megtelt, de még a bejárati ajtóban és a lépcsőkön is emberek álltak a Nagy Gyula Területi Múzeum január 27-i megnyitóján. Az ünnepélyes átadóra rengeteg érdeklődő érkezett, hogy megnézze, min dolgoztak az elmúlt években az intézmény munkatársai, milyen új tárlatok születtek a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Programjának köszönhetően.

– Eredetileg a korábbi kiállításunkat szerettük volna leporolni, de végül egy korszerű, egységes, modern tárlat született. A Thék Endre emlékterem kialakítása pedig tudomásom szerint hazánkban is egyedülálló. Az emeleti kiállító teret és két állandó kiállítás felújítását, berendezését a program támogatásából tudtuk megvalósítani. A földszinti kiállítóteret, a tető és a külső homlokzat felújítására a fenntartó – vagyis az önkormányzat – biztosította forrásokat – mondta megnyitó beszédében Józó Tamásné, a múzeum igazgatója a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek és tanárainak műsora után.

Józó Tamásné mellett Dávid Zoltán polgármester is köszöntőt mondott, melyben kiemelte, nagyon örül, hogy ennyien érkeztek a megnyitóra, ilyen sok orosházi érdeklődik Orosháza történelme iránt. A városvezető beszéde végén ezután hivatalosan is átadta megújult múzeumot.

– Köszönöm a szakmai szervezetek segítségét, a vállalkozók munkáját, hiszen ez csapatmunka volt a javából. Örömteli, hogy ma végre itt lehetünk ebben a csodálatos környezetben és együtt örülhetünk az értékteremtő munka eredményének. Bíztatok mindenkit, hogy nézzen körül, jöjjön el máskor is és hívja el ismerőseit, hogy minél többen láthassuk a megújult, megszépült orosházi múzeumot és annak értékeit – hangzott a polgármester beszéde.

A megnyitó után mindenkit megkértek, nézzék meg az emeleti kiállítótermeket, ahol többek között Thék Endre emlékszobája is található. Míg a földszinten egy időszaki kiállítást tekinthetnek meg.

– A Nekem Értem Velem kampányunk is a pályázat keretében indult. A földszinten pedig az adományozók által felajánlott tárgyakat, dokumentumokat lehet megtekinteni egy időszaki kiállítás keretében. Közülük egyébként többen ma is itt vannak – emelte ki Józó Tamásné. – Nem is emlékszem rá egyébként, mikor voltak itt olyan sokan utoljára. Rendkívül jó érzés, hogy ennyien megtisztelték az intézményt látogatásukkal. Szeretnénk, ha a jövőben is legalább egyszer mindenki eljönne egy évben – tette hozzá.

A megnyitóra Jusztin Balázs, a Nekem Értem Velem kampány egyik adományozója is eljött. Elmondta, mint magánszemély, és mint az Orosházi Ipartörténeti és Művészettörténeti Kuratórium elnöke is adományozott az intézménynek. Ezek között Krausz Imre fotográfus hagyatéka, és a két világháború közötti különböző iskolai és technikai eszközök is szerepeltek. – Sok anyag van még, de most ezeket emelem ki, valamint idén is készülök majd egy kis ajándékkal a múzeumnak – tette hozzá.

– Az édesanyám a cselédkönyvét és iskolai értesítőjét is megőrizte. Amikor tavaly márciusban együtt volt a család megbeszéltük, hogy ezt mind szeretnénk a múzeumnak adni. Nagyon megható most élőben itt látni édesanyám könyvét. A megnyitón pedig a múzeum igazgatója is megemlítette, mindez pedig könnyeket csalt a szemembe. Boldog vagyok, hogy sikerült rábeszélni édesanyámat, hisz még ő is tudta, hogy idekerült a múzeumba. Sajnos azóta már nincs velünk – mondta meghatódva Végváriné Rehák Gizella.

A lelkes munka tehát kifizetődött. Mindenki elismerően nyilatkozott a megújult múzeumról. Olyan gyönyörű, vizuálisan élvezhető kiállítások születtek, amelyek tényleg megfelelnek a mai kor követelményeinek. Minden átalakult, mindez pedig esetleg nagyobb teret ad majd a különböző foglalkozásoknak is.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.