- hirdetés -

Március 5-én lép hivatalba a megválasztott köztársasági elnök.

Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. A szavazólapot 147 képviselő vette fel. A 139 érvényes voks közül Sulyok Tamás 134-et kapott, öten nemmel szavaztak, hét érvénytelen szavazat volt.

A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után Sulyok Tamás letette államfői esküjét. Március 5-én lép hivatalába, ő lesz a hetedik köztársasági elnök a rendszerváltás után – közölte az MTI.

A megválasztott köztársasági elnök elmondta, bizalmat szeretne építeni az előítéletektől mentes kölcsönös meghallgatás és megértés révén. Hétfőn az Országgyűlésben hangsúlyozta, bizonyos hatáskörökben – például a kitüntetések, a kegyelmezés esetén – a lehető legszélesebb transzparencia híve.

„Minden cselekedetemmel azt az egységet szeretném kifejezni, hogy mi, magyarok egy több mint ezeréves történelemmel bíró, büszke, európai és a jogot minden eszközzel érvényesíteni elszánt nép vagyunk, s mindezt meggyőződésből, érzelmektől vezérelve és humorral átszőve vagyunk képesek megtenni” – fogalmazott.

fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.