- hirdetés -

Amikor 2022 májusában megjelent a fenntarthatósági kerettanterv, Erostyákné Raffai Laura, a Táncsics Mihály Gimnázium pedagógusa úgy érezte iránytűt kapott az életében. Rögtön tudta, ezen az úton szeretne elindulni mesterprogramjában. A pedagógus számára mindig is fontos volt a környezet, vallja, szükség van arra, hogy vigyázzunk rá. Éppen ezért indította el a „Zöld az ász! Fenntarthatóság osztálytermen belül és kívül” elnevezésű programot.

Délutáni foglalkozások keretében készítenek különböző hulladéknak szánt anyagokból valami újat az Okosan-ökosan Eco Club tagjai, akiknek már Facebook oldaluk is hirdeti, mi mindent tesznek a zöldebb jövőért. Erostyákné Raffai Laura mesterprogramjának köszönhetően nem csak beszélgetnek a környezetünk védelméről, hanem tesznek is azért, hogy megóvják azt.

– Amikor kiválasztottam a mesterprogramomat próbáltam olyan témához nyúlni, amiben én hiszek. Vallom, szükség van arra, hogy vigyázzunk a környezetünkre – kezdte a beszélgetést a Táncsics pedagógusa. – A programnak két része van. Az egyik a Zöld Föld programcsomaghoz kapcsolódik. Ennek mentén történik a fenntarthatóság tantárgy tanítása, valamint az érettségire való felkészítés. Már amikor 2022-ben megjelent ez a kerettanterv tudtam, hogy ezen az úton szeretnék elindulni. Ezzel kapcsolatban elvégeztem egy mestertanfolyamot, így jövőre a gyakorlatban is útnak indítom ezt a tantárgyat – emelte ki, majd hozzátette, külön öröm volt számára, hogy mivel angol nyelvű verziója is van a csomagnak, így az idegen nyelvű órákba is beépítheti a témakört.

A program az elméleti dolgokon túl cselekvésre is buzdítja a diákokat, hogy tegyenek környezetükért, a klubhoz pedig már többen csatlakoztak. – Az, hogy beszélünk róla remélem a megérinti a gyerekeket, de szerintem az aktív részvétel sokkal jobb – hangsúlyozta a tanárnő.

Az Okosan-ökosan Eco Club tagjai már mint önálló csoport indult hulladékgyűjtésen, illetve az iskolai környezetet is szebbé tették egy Zöld Oázissal. Ahogy a tanárnő fogalmazott, szerettek volna egy olyan zugot kialakítani, ahová el lehet vonulni, így növények és a gimnázium padlásáról lehozott régi bútorok kaptak helyet az első emeleten.

– Szerintem ez egy nagyon jó kezdeményezés, hisz manapság még fontosabb, hogy figyeljünk a környezetünkre – mondta Kvasznovszky Anna. – Nagyon sok hulladékot halmozunk fel, és azt vettük észre, a korosztályunk sem igazán törődik ezzel, éppen ezért nekik is átadjuk az üzenetet, hogy figyeljenek oda, hisz ez is a program része. Kifejezetten élvezzük a különböző eseményeket, mint az ökovásárra való felkészülés, nagyon jó érzés egy csapat részének lenni – emelte ki a Táncsics diákja.

A csoport szeretne minél több embert megszólítani. Facebookon létrehozott oldaluk éppen ezért nyilvános, hogy mindenki, aki szeretne részt vehessen egy fenntarthatóbb jövő kialakításában. A mesterpedagógusok közül a Marton Richárd beszél programjáról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.