- hirdetés -

A településalapítás évfordulójával kapcsolatban idén is április 24-én adják át a városi elismeréseket az arra érdemeseknek. Az idei díjazottakra a hagyományoknak megfelelően január 31-ig lehet javaslatot tenni. Orosháza lakosai az Orosháza Városért, az Orosháza Város Sportjáért, a Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért, a Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért, a Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért és a Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj kitüntető elismerésekre tehetnek javaslatot.

Az elismerések adományozására vonatkozó írásbeli javaslatok benyújtásának határideje január 31. 16 óra. A díjakat a megszokott módon az április 24-én tartott településalapítási ünnepségsorozat keretében adják át. A javaslatokat a Polgármesteri Hivatal (5900, Orosháza, Szabadság tér 4-6) első emeleti polgármesteri titkárságán adhatják le. A benyújtott javaslatoknak tartalmaznia kell az elismerés fajtáját, az elismerésre ajánlott azonosító adatait és elérhetőségét, az adományozás alapjául szolgáló életút, eredmény vagy tevékenység részletes ismertetését és méltatását, melynek jelentősége megalapozhatja az elismerés odaítélését.

A rendelet a következő elismeréseket tartalmazza:

Orosháza Városért: Ebben a kategóriában évente három elismerés adományozható azoknak a magyar állampolgárságú magánszemélyeknek vagy közösségnek, aki Orosházáért maradandót alkotott, illetve kiemelkedő tevékenységet végzett.

Az elismerés posthumus nem adományozható, egy személy vagy közösség életében csak egy alkalommal kaphatja meg. Az elismerés adományozására javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai, a képviselő-testület állandó bizottsága, valamint a városban működő egyházak, pártok, társadalmi szervezetek, önszerveződések, egyesületek, közösségek, magánszemélyek.

Orosháza Város Sportjáért: Ebben a kategóriában évente négy elismerés adományozható annak a sportolónak, edzőnek, sportvezetőnek vagy kollektívának, aki a város hírnevének öregbítésében kifejtett kiemelkedő eredményt elérő tevékenységeket végzett.

Ez jelentheti a nemzetközi vagy hazai versenyeken elért kiemelkedő eredményeket, a testneveléshez és sporthoz kapcsolódó tudományos területeken való alkotást vagy a kiemelkedő edzői, sportvezetői, sportszervezői tevékenységet. Az elismerés posthumus nem adományozható, egy személy vagy közösség életében csak egy alkalommal kaphatja meg.

Ennek az elismerésnek az adományozására javaslatot tehet minden Orosházán állandó lakóhellyel rendelkező magánszemély, az orosházi székhelyű gazdálkodó szervezet, sportegyesület, oktatási intézmény vagy civil szervezet.

Dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért: Ebben a kategóriában évente két elismerés adható. Egyrészt annak az Orosházán az egészségügyi alap- vagy szakellátásban dolgozó orvos, egészségügyi szakdolgozó részére érdemei elismerésére, aki a város egészségügyében kiemelkedő munkát végzett a betegellátás során, az átlagosnál magasabb színvonalon, eredményesen látta el gyógyító és ápoló-gondozó feladatát.

Megkaphatja olyan személy is, aki nem az egészségügyben dolgozik, de Orosháza egészségügyének, az egészségügyi intézményrendszerének a fejlesztéséhez a fejlesztéséhez kiemelkedő munkásságával hozzájárult. Az elismerés pothumus nem adományozható, de a címet egy személy csak egy alkalommal kaphatja meg. Az elismerés adományozására Orosháza város közigazgatási területéről bármely természetes vagy jogi személy javaslatot tehet.

Thék Endre Díj Orosháza Gazdaságáért: Évente két elismerés adományozható annak az Orosházán kisiparban, kézműiparban vagy szolgáltató tevékenységet végző számára, aki az itt élők javára kiemelkedő tevékenységet végzett vagy aki Orosháza gazdasági fejlődését, a város építését, a korszerű mezőgazdaságot munkásságukkal kiemelkedő mértékben elősegítette, akár Orosháza vonzáskörzetében is végzett tevékenységével, akár életpályája külön elismeréseként.

Az elismerés posthumus is adományozható. A címet egy személy csak egyszer kaphatja meg, adományozására a város közigazgatási területéről bármely természetes vagy jogi személy javaslatot tehet.

Mokry Sámuel Díj Orosháza Mezőgazdaságáért: Évente két elismerés adományozható annak a személynek vagy szervezetnek, aki vagy amely Orosházán a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban és a mezőgazdaságot közvetve érintő vidékfejlesztésben kiemelkedő tevékenységet végzett vagy aki Orosháza gazdasági fejlődését, a város építését mezőgazdasági tevékenységével kiemelkedő mértékben elősegítette, akár Orosháza vonzáskörzetében is végzett munkásságával, akár életpályája külön elismeréseként.

A kitüntetés posthumus is adományozható, de a címet egy személy csak egy alkalommal kaphatja meg. Az elismerés adományozására Orosháza város közigazgatási területéről bármely természetes vagy jogi személy javaslatot tehet.

Fehér J. István és Flór László Örökös Vándordíj: Évente egy elismerés adományozható annak az orosházi születésű és utánpótlás korú sportolónak, aki az élet minden területén vagy munkahelyén kifogástalan magatartású, sportszerű viselkedésű a sportvezetőkkel, versenytársakkal, nézőkkel, embertársaival szemben és egyénileg vagy csapatban olyan versenyeredményt ért el, mely nemzetközi vagy országos viszonylatban is értékes vagy figyelemreméltó.

Az elismerés posthumus nem adományozható. A vándordíj adományozására a város közigazgatási területéről bármely természetes személy, sportszervezet, köznevelési intézmény javaslatot tehet.

A felhívás és a 2023. évig díjazottak nevei kitüntetésenként megtekinthetők Orosháza város weboldalán az alábbi címen: https://oroshaza.hu/felhivas-varosi-kituntetesek-adomanyozasara-1/

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.