- hirdetés -

Február 16-án lesz 161 éve, hogy az Orosházához közeli Pusztaszenttornyán megszületett Justh Zsigmond, a Városi Könyvtár névadója. Az elmúlt évek hagyományét folytatva az intézmény író, irodalomszervező névadója előtt tisztelegve 2024-ben is megrendezi a Justh Zsigmond Szavalóversenyt. Nem sokkal előtte pedig a Szép Magyar Beszéd verseny helyszíne lesz az intézmény.

A már nagy hagyományokra visszatekintő szavalóversenyre a versmondók két kategóriában nevezhetnek, a 9-10. és a 11-14. évfolyamosok korcsoportjában, egy iskolából kategóriánként több diák is nevezhet. Minden tanulónak két művel, kötelezően egy világirodalmi és egy magyar irodalmi alkotással kell indulnia. Maga a verseny február 16-án (pénteki napon) 9:30-kor veszi kezdetét (gyülekező 8 óra és 9:15 között) a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban, a nevezési határidő február 9-ig tart.

A könyvtár egy másik közelgő versenyre is felhívta a figyelmet honlapján. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány-Péchy Blanka emlékére kuratóriuma az idei tanévre is meghirdeti a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd versenyt az általános iskolák 5-6. és 7-8. évfolyamos, valamint az ezeknek a korosztályoknak megfelelő középiskolai évfolyamok azon tanulói részére, akik még nem nyerték el a Kazinczy-jelvényt (sem bronz-, sem arany fokozatban).

Az első iskolai fordulót követi majd a városi, város környéki, kerületi forduló, amit február 1-én, 14 órakor rendeznek meg a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban. A második fordulóba jutott tanulóknak a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság által kijelölt kötelező és a tanuló által szabadon választott szöveg felolvasása a feladatuk.

Szabadon választottként 20-25 soros prózai szöveget kell felolvasniuk, mely csak eredeti magyar – 20-21. századi – közlő prózai stílusban (irodalmi vagy igényes köznyelven) megírt mű lehet, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, sem tájnyelvi (nyelvjárási), sem kevéssé ismert idegen szavakat (a 7-8. osztályosoknál kívánatos az esszé-, vagy tanulmányrészlet).

A versenyzők teljesítményének értékelésekor a következő szempontok alapján dönt majd a zsűri: szövegértés, szöveghűség, hangvétel, hangképzés, hangsúlyozás, szünettartás, természetes beszéd. A versenyen iskolánként és kategóriánként 1-1 tanuló vehet részt. A nevezési határidő január 29.

A versennyel kapcsolatban érdeklődni Hagymásiné Lazanyecz Anikó és Tengerics Éva könyvtárosoknál lehet, a jelentkezési lapokat a könyvtár honlapján közzétett felhívásokon belül találják meg az érdeklődők.

Kiemelt kép forrása: Justh Zsigmond Városi Könyvtár archívuma

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.