- hirdetés -

Négy évvel ezelőtt ismerkedett a CrossFit világával Petrucz Anikó, amit hamar megszeretett, január 6-án pedig már kedvenc gyakorlatát, a Burpee-t végezve készül egy magyar rekord felállítására. Utunk december végén a Symbol Gymbe vezetett, ahol Anikó és edzője, Váradi Gergő meséltek a felkészülésről és a sportág szépségeiről.

A fiatal lány még általános iskolás korában több sportágat is kipróbált, de sem a labdarúgásban, sem a kézilabdában nem maradt meg. A CrossFitet azonban nagyon hamar megszerette, amikor annak idején a munkája miatt belevágott. Anikó ugyanis rendőrként dolgozik, a sikeres felvételi vizsga, a fizikai felmérő, később pedig a szinten tartás miatt kezdett bele a sportba. Mint mondta, nagyobb szerelem lett belőle, mint azt elsőre gondolta.

De mit is takar kedvenc gyakorlata, a Burpee? Ez egy olyan négyütemű fekvőtámasz, mely során a mellkas érinti a talajt, valamint fej felett tapsolni is kell egyet. Ezt a mozdulatsort szeretné január 6-án nem kevesebb, mint 12 órán keresztül ismételni, hogy új magyar rekordot állíthasson fel.
– Szegeden él egy hölgy, egyébként szintén Anikó, aki 2701 ismétlést csinált. Mivel a kedvenc gyakorlatomról van szó, így elhatároztam, hogy ezt én is elvégzem, hátha sikerül többet – mesélte.

Jelenleg tehát gőzerővel készül a nagy napra a Symbol Gym edzőtermében Váradi Gergő segítségével. A dátum nem véletlen, ugyanis a 2020. január 6-án induló helyiség akkor ünnepli negyedik évfordulóját. Edzője, Gergő több mint 20 éve foglalkozik a sporttal, korábban például 14 évig ITF taekwon-doval, az elmúlt 10 évben pedig a CrossFit, a CrossTraining és a funkcionális edzés világába kóstolt bele, mint edző és versenyző.

– Ugye maga a cross szó kereszteződést jelent, és ez a lényeg benne, mert különböző sportágakból emel ki elemeket, ezt gyúrja össze mozgásformává és versenyrendszerré. Egyébként van már magyar világbajnoka is a sportágnak, Horváth Laura személyében. Mivel Békés megyében még kevésbé kapott teret, így az én célom is az, hogy kicsit megismertessen az embereket vele, a funkcionális mozgással – ismertette a részleteket.

A CrossFitben tehát előfordulhat súlyemelés, különböző kettlebell gyakorlatok, gimnasztikai elemek, úszás, biciklizés, minden, ami a fittséget méri. Mint mondták, a rekord felállításához is kell egy megfelelő képzettség és felkészülés, mert ugyan Anikó eddig is edzésben volt, de 12 óra nagyon hosszú idő.

– Itt a teremben egy-egy edzés másfél órás. Intenzív, de a 12 óra másfajta felkészülést igényel. Emellett pedig nagyon fontos az is, hogy szokja a monotonitást, kicsit egy maratoni futáshoz tudnánk hasonlítani. Az edzések is ennek megfelelően épültek fel, fokozatosan emeltük a mennyiséget. Az utolsó majd január 1-én lesz, amikor már 6 órát fogunk egyben dolgozni. Ott látjuk majd, hogy mi lehet az az ismétlésszám, ami a 12 óra alatt elérhető – árulták el.

Anikó hozzátette, hogy a legutóbbi négyórás felkészülés során már sikerült 2085 gyakorlatot elvégeznie, így ha 6 óra alatt elérné a 3000-et, már elégedetten zárna, de természetesen a rekordkísérlet során a maradék idő alatt is igyekezne minél többet kihozni magából. Nagyon bízik benne, hogy sikerül a kísérlet, ami egy nagy lendületet adhat neki az egész 2024-es esztendőre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.