- hirdetés -

Ha elérkezik az év vége, akkor az Orosházi Fúvószenekar hagyományosan egy nagy dobással készül a zenekedvelőknek. Nem volt ez másként idén sem, december 29-én az elmúlt évekhez hasonlóan teljesen megtöltötték az Eötvös-csarnokot. A mostani Szilveszteri Hangverseny már a 33. alkalom volt, a program során klasszikus és könnyűzenei darabokkal, valamint újdonságokkal is készültek a közönségnek.

Az Orosházi Fúvószenekar minden zenésze a december 29-i napot várja a legjobban, a Szilveszteri Hangverseny a hagyományosnak számító előadásaik közül is kiemelkedik. Az idei eseménynek ezúttal is az Eötvös-csarnok adott otthont, a zenekar karnagya, Debreczeni Márk pedig elmondta, hogy tavaly örömmel tértek vissza az eredeti helyszínükre és az idei fellépést is nagyon várták már.

– Áprilisban volt a templomi hangversenyünk, azóta gyakorlatilag folyamatosan erre a napra készültünk. A mai repertoárt nagyjából fele-fele arányban alakítottuk ki. Megszokott számokkal mindig készülünk, de igyekeztünk újakat is betanítani. Olyan ikonikus magyar együttesek dalait fogjuk eljátszani, mint például az Edda vagy a KFT, de mondhatnám a csárdást is, amit már korábban is nagyon megszeretett a közönség – árulta el a karnagy a kezdést megelőzően, hozzátéve, hogy a 2023-as évükre is elégedetten tekinthetnek vissza.

Első szilveszteri hangversenyén vett részt a trombitán játszó Gigacz Balázs, aki néhány hónappal ezelőtt csatlakozott a csapathoz. Ő szintén izgatottan várta a kezdést.
– Bízom benne, hogy meglesz a sikere annak a munkának, amit a felkészülésbe, a rengeteg gyakorlásba belefektettünk. Nekem azért is különleges ez a nap, mert én még nem vettem részt korábban Szilveszteri Hangversenyen, de bízom benne, hogy erre még számos alkalommal lesz lehetőségem. Persze nekem is bele kellett rázódnom a zenekari létbe, de úgy érzem, sikerült összecsiszolódni a többiekkel – mondta.

A program során, a vendégek köszöntését követően megtudhattuk azt is, hogy egy másik, immáron a fúvószenekarhoz köthető eseménynek, a Batyus Bálnak – amit a Német Nemzetiségi Önkormányzattal közösen rendeznek – is megvan az időpontja. A város egyik leglazább bálját január 13-án tartják, helyszíne ismét a Székács József evangélikus iskola díszterme lesz, ahol nagyszabású, élőzenés produkciókkal várják vendégeiket. Ahogy pedig mindenki elfoglalta a helyét, következhetett maga az előadás.

Az orosházi fúvósok egyik kedvenc zeneszerzőjük, Jacob de Haan Oregon című összeállításával kezdték meg a koncertet, majd az Orosházi Mazsorett- és Táncsport Egyesület tagjaival adtak elő egy Klapka indulót. Sokak egyik régi kedvenc filmsorozatának, a Vissza a jövőbe-trilógiának a zenéi is visszaköszöntek a zenészek előadásában. Az est első felét olyan klasszikusokkal zárták, mint Duke Ellington Caravanja, vagy Johannes Brahms V. Magyar Tánca.

A negyedórás szünetet követően pedig következhetett a sokak által várt Edda-egyveleg, mely során a zenekar olyan ismert dalokat szólaltatott meg, mint az Álmodtam egy világot, a Kör, a Kölyköd voltam, az Elhagyom a várost vagy a Minden sarkon álltam már. Szintén nagy sikert aratott a sokak által várt KFT-egyveleg is, ahol pedig olyan ismert dalok szólaltak meg fúvós köntösben, mint a Balatoni nyár vagy az Afrika. De szintén nagy sikere volt a 32-es baka vagyok én című katonanótának, melybe a zenekar férfi tagjai énekléssel is bekapcsolódtak.

A zene mellett szintén nagy szerepet kapott az ének az egyik nagy újdonságnak számító Zenevonat című összeállításban (a vonatozásba a közönség is bekapcsolódhatott), majd az estet mindegy ráadásként Johann Strauss Radetzky-indulójával zárták. Az elmúlt évek sikeres együttműködését folytatva az Orosházi Mazsorett- és Táncsport Egyesület, valamint a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola moderntáncosai is csatlakoztak egy-egy produkcióhoz. A 33. Szilveszteri Hangverseny szokás szerint felejthetetlenre sikeredett, a közönség már a produkciók között és alatt is tapssal fejezte ki az elismerését, ami az előadás végeztével sem maradt el hosszú perceken keresztül.

Ők voltak az Orosházi Fúvószenekar tagjai a 33. Szilveszteri Hangversenyen:
Ütősök: Kovács Péter Dávid, Kálmán-Gelegonya Éva, Farkas Illés, Lengyel Erik és Melega Csanád
Mélyrezek (azaz a tubások, harsonások és tenorosok): Kálmán László, Kiszely Nándor, Horváth Péter, Dobi István, Szeri István, Berta Karolina, Viczián Márk, Debreczeni Viktória, Melega Krisztián, Zsóri István és Hovorka Richárd
Kürtök: Gombkötő Angelika, Baranyai Nóra és Kopácsi Kristóf
Billentyű: Márta Balázs
Szaxofon: Gombkötő Ildikó, Kiss Bence Máté, Feldmann Tibor és Barta Virág
Fuvola: Kardos Gergely, Karkus Edina, Podmaniczkiné Szegi Katalin, Zsóri Luca, Győri-Dani Emma, Kiss Lilla, Kunos-Dimák Andrea, Mészáros Lili, Bakos Margit, Mokcsay Réka, Mikulás Kata és Laurovics Anita
Trombita: K. Tóth Péter, ifj. Farkas Mihály, Mészáros László, Gigacz Balázs, Bánfi Botond, Kunos Norbert, Fülöp Mihály és Juhász László
Klarinét: Csernai Lajos, Gyarmati Klára, Benkő Barbara, Forján Orsolya, Durajda Ernő, Rekeczki Ákos és Zalai Bernadett
Karmester: Debreczeni Márk

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.