- hirdetés -

Január 13-án a Székács József Evangélikus Iskola díszterme adott otthont Orosháza egyik legkedveltebb eseményének, a Batyus Bálnak. Ez a rendezvény már több mint 20 éves múltra tekint vissza a városban, melynek lényege az önfeledt szórakozás, kikapcsolódás. Olyan kötetlen este, amikor a finom ételek és italok mellett a zenéé és a táncé a főszerep.

A zenéről a vendégek érkezése alatt az esemény megszervezésében hatalmas szerepet vállaló Orosházi Fúvószenekar zenészei gondoskodtak, akik a díszterem közepén adták elő kedvenc dalaikat. Ahogy a két héttel korábban, a 2023-as évük megkoronázása alkalmából megrendezett Szilveszteri Hangversenyen is hangsúlyozták, az intézmények és a város iskolái rengeteget segítettek nekik.

A szombat esti bál megnyitója során elsőként az Orosházi Fúvószenekari Egyesület elnöke, Kovács Péter köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hogy 2019-ben, amikor 90 éves lett a zenekar és átvették a stafétát a Német Nemzetiségi Önkormányzattól, akkor azt a célt tűzték ki, hogy tovább folytassák, erősítsék hagyományaikat. Úgy érzi, ez sikerült is nekik, közben pedig ismét eltelt néhány év, a zenekar idén már 95. évfordulóját ünnepli.

Mint mondta, a mostani Batyus Bál egyben a 95 éves ünnepségsorozat nyitó rendezvénye is volt, ezért bízik benne, hogy idén még sokszor találkoznak majd mostani vendégeikkel. Megköszönte emellett a Székács iskolának és az intézményvezetőnek, Nagy Róbertnek a segítő hozzáállását. Kovács Pétertől a Német Nemzetiségi Önkormányzat első elnöke, dr. Abonyi Lajos vette át a szót, aki a már több mint két évtizedre visszatekintő bál hagyományairól mesélt a jelenlévőknek.

– De milyen hagyománya is van a Batyus Bálnak? Az, hogy a disznóvágás után, a farsangi időszakban összejönnek az emberek és akkor még a saját maguk által elkészített ételeket, saját italaikat hozták el, megkínálták egymást az asztaltársaságok és táncoltak. Kívánok most is mindenkinek örömöt, boldogságot, hiszen a tánc és az ének öröm. Emeljük poharunkat a fúvószenekari egyesület szervező munkájára és az itt jelenlévőkre – hangsúlyozta, majd mindenkinek sikerekben gazdag boldog új esztendőt is kívánt.

A köszöntéseket követően pedig kezdetét vette az önfeledt szórakozás, a jó hangulatról a fúvószenekar mellett a Mediterrán zenekar is gondoskodott és játszott el ismerős dallamokat. Debreczeni Márk karnagy azonban hozzátette, hogy még a fúvószenekar szerepe sem ért véget, hiszen este később még egyszer színpadra álltak ők is. Mint mondta, a Batyus Bálon fellépni igazi örömjátéknak számít nekik, ami a Szilveszteri Hangversenyhez képest kissé kötetlenebb programnak számít.

Az estéből természetesen a tombola sem maradt ki, a vendégek ajándékcsomagokat, és egy értékes főnyereményt is hazavihettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.