- hirdetés -

Idén ismét a jól megszokott helyen, a szentetornyai közösségi házban tarthatta karácsonyi ünnepségét a MECE, azaz a Magunkért Egymásért Civil Egyesület. Ünnepi fények, meghitt hangulat, szívhez szóló beszédek és dalok, zárásképp pedig igazi klasszikus karácsonyi falatok vártak a klubtagokra december 16-án.

A szombati hatvan fős rendezvényen a szervezők, köztök az Orosháza Városért díjjal kitüntetett Keller Erika, az egyesületi elnöke, valamint Szverle István klubvezető is mindent megtettek azért, hogy ez a közös alkalom az ünnep valódi üzenetéről szóljon.

– Karácsony közeledtével melegség tölti el a szívünket, egy rövid pillanatra megállunk, s rohanó világunk gondjait félretéve számvetést készítünk az elmúlt évről – kezdte beszédében Keller Erika. – Ebben a számvetésben felidézzük a legszebb pillanatokat, szeretteink boldog nevetését, és az összes jóságot elraktározzuk a szívünkben. A karácsony azért is különleges, mert Jézus születésére, az ő szeretetére emlékezve elgondolkozhatunk azon, hogy nemcsak magunkra, de egymásra is figyelnünk kell! A szeretet a legdrágább karácsonyi ajándék. A szeretetre épülő harmónia kialakítása rettentően fontos. Az ember harmóniát kell hogy teremtsen a saját lelkében, és ez kisugárzik a szeretteire, barátaira, a szűkebb és tágabb környezetére egyaránt.

A névnaposok és házassági évfordulójukat ünneplők köszöntése Antal László képviselő vette át a szót.

– Visszagondolva, gyermekként karácsony estéjén csak az ajándékokat bontogattuk. Bár örültünk azoknak, de már akkor is sejtettük, hogy ez az ünnep valami teljesen másról, a szeretetről szól. Minden évben ma is a karácsonyi égők bekapcsolásával jelezzük az ünnep közeledtét. A fény nemcsak ünnepi hangulatot teremt, a fény reményt is ad. Keresztény ember számára Jézus a világ világossága. A karácsony az év legsötétebb szakaszában köszönt be, hogy fénye annál is jobban világítson. Akkor érkezik, amikor a fának már nincs gyümölcse, a mezőnek nincs virága, hogy minél több helyet találjon az adományaink részére. A fellobbanó gyertyák jelképül szolgálnak annak a nagy szeretetnek, amit a Megváltó adott nekünk – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

A református iskola két kisdiákja egy szívhez szóló karácsonyi dallal, az evangélikus iskola fitnesz tánccsoportjának tagjai pedig egy karácsonyi tánccal örvendeztették meg a nyugdíjas közösség tagjait. Ezután eljött a közös éneklés ideje. Minden résztvevő talált az asztalán egy kottát, amely hozzájárult ahhoz, hogy az egyesület tagjai együtt, egyszerre énekelhessék el a Mennyből az angyal és Pásztorok, pásztorok kezdetű éneket. A szeretetre hangolt szívekhez ezután Laczki János evangélikus lelkész szólt.

– Advent harmadik vasárnapján az öröm gyertyája lobban fel. Pál apostol filippiekhez írt levelében ezt mondja: „Örüljetek az úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek!” Pál a börtönben írja ezeket a sorokat, a legrosszabb körülmények között tengődve. Szomorúnak kellene lennie, ő mégis tud örülni. Miért? Mert a keresztény ember a legrosszabb helyzetben is képes az örömre. Még nélkülözéskor is. Isten meg tudja ezt adni nekünk az életkörülményeinktől függetlenül. Ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan mosolyognunk kell, mint ahogyan azt az amerikai minta mutatja. Lehetnek szomorú pillanataink, de aztán könnyen, hamar meg tudunk vigasztalódni. Mint a gyermek, aki egyik pillanatban sír, a másikban viszont már nevet. Az idős ember is lehet gyermek a lelkében. Az advent jelentése eljövetel, az örömünk forrása az, hogy az Úr közel van. Egyszer már eljött közénk kisgyermek formájában, és el fog jönni még egyszer. Nem tudjuk mikor, erre várunk, de azt tudjuk, hogy nem fogunk csalódni. Egyszer így lesz – fogalmazott a lelkész.

Az ünnepi műsor és beszédek után eljött a finom halászlé és a mákos, diós bejglik ideje. Keller Erika pedig azt kívánta a klubosoknak, és így a közösségüknek, hogy az elkövetkezendő évben is a szeretet, az összefogás jellemezze a mindennapjaikat.

Fotó: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.