- hirdetés -

Mintegy 10 évvel ezelőtt vezetett először a konditerem felé az útja, december elején pedig már fantasztikus magyar rekorddal mutatkozott be a hazai erőemelő mezőnyben Szakál Levente. Az orosházi fiatalember azonban egy pillanatig sem szeretne leállni, márciusban tervei szerint már egy Európai-bajnoki küzdelem során mérettetné meg magát.

Szakál Levente 2014-ben ment le először az Oros-KokoSport Gym edzőtermébe, akkoriban még csak péntekenként és szombatonként járt el edzeni. 2020 környékén azonban fordulópont állt be az életében, ekkor határozta el, hogy komolyabban is szeretne foglalkozni az erőemeléssel, azon belül is leginkább a fekvenyomással, valamint a guggolásra is nagy hangsúlyt fektet. 

– A fekvenyomásnak több formája van, az egyik például a raw, amikor csak egy pólóban van az illető, de vannak fekvenyomó ruhák is, én például ennek a formának vagyok a híve, most rendeltem nemrég egy új darabot az Egyesült Államokból. Van még az úgynevezett katapult, ami lényegében egy gumihurok, amit a felkarodra teszel, a nyomás alsó szakaszában segít felfele indítani a súlyt, de persze nem nyomja ki helyetted – sorolta Levente, hangsúlyozva, hogy neki is ezek az eszközök segítettek kialakítani a megfelelő mozdulatsort.

Ilyen brutális súlyokkal dolgozik Levente az edzőteremben (Fotó: Nagy Kristóf)

Magát a versenyzés megkezdését sokáig halogatta. Mint mondta, azt gondolta, hogy még nincs meg az a teljesítménye, amivel már versenyeken is érdemes próbálkozni, hiába mondogatták neki sokan az edzőteremben. Nemrég azonban egy világbajnokságra látogatott el, ahol az a gondolat fogalmazódott meg benne, hogy jövőre már ő is résztvevőként szeretne bizonyítani. Kiemelte mentora, Németh Károly segítségét, akivel az interneten ismerkedett meg, stílusosan pont egy fekvenyomó ruha után érdeklődött nála, ezt követően barátkoztak össze. 

– Neki Ajkán van edzőterme, 3-4 éve ér el nagyon komoly eredményeket hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt. Neki szoktuk elküldeni a fekvenyomásokról készült videókat elemzésre, hiszen ez egy sokkal komplexebb mozdulatsor, mint aminek elsőre tűnik, pláne egy ruhában vagy katapulttal. Ez nemcsak annyiból áll, hogy leengedjük és kinyomjuk, ez egy olyan egész testes gyakorlat, ahol mindenre figyelni kell, nem beszélve a mentális részről.

2014-ben ment le először, most pedig már Európa-bajnokságra készül (Fotó: Nagy Kristóf)

Például nekem is sokszor támadtak olyan gondolataim, mint mondjuk az, hogy „már 200 kilónál tartok, de mi történik, ha rám esik a súly”? Fejben ez egy nagy gát. Aztán, amikor ezt sikerült legyőzni, jött az, hogy „mi van akkor, ha nem bírják rólam leszedni, mert hiába állnak körülöttem hárman is, ha egyszer már a 300 kilóhoz közelítek”? Ezt mindig nehéz legyőzni, de úgy érzem sikerült – árulta el Levente.

A mostani ráadásul egy meglehetősen gyors felkészülés volt az életében. Októberben határozta el, hogy elindul a december 2-án, Kiskunfélegyházán rendezett Mikulás Kupán, ráadásul nemrég vette meg a legújabb katapult ruházatot. De sikerült leküzdenie ezeket az akadályokat, jól haladt, a vállai azonban megérezték a nagy terhelést. A végén ezért inkább a megfelelő regenerációra helyezte a nagyobb hangsúlyt, hiszen tudta, hogy az erő és a megfelelő technika meglesz neki, mégsem volt 100 százalékos a biztonságérzete. 

Teljesítményével magyar rekordot döntött (Fotó: Nagy Kristóf)

– Az elsődleges célom a versenyre a 260 és 280 kilók voltak, ezt az edzéseken sikerült túlszárnyalnom, de a vállfájdalom hátráltatott. Ezért a verseny előtti utolsó héten előtte már edzettem, hanem arra mentem rá, hogy megfelelően regenerálódjak, emellett kollagén injekcióval kezeltük a vállamat dr. Duray Péter segítségével. Így amikor ezt követően elvégeztem pár bemelegítő kört, már éreztem, hogy nem fáj. A kezdés tehát már felért egy félsikerrel – emlékezett vissza.

Szerencsére a kupán is minden jól alakult, mert ugyan az érkezésüket követően viszonylag későn került sorra, ez egyáltalán nem hátráltatta. 280 kilogrammos nyomással nyerte meg saját korcsoportját, egyben új magyar rekordot állított fel teljesítményével. Ez már csak azért is nagy szó, mert hivatalos versenyen most vett részt először. Korábban Kondorosról volt tapasztalata, amikor a helyi klub által szervezett háziversenyen indult, a fekvenyomás mellett felhúzás, guggolás, golyóemelés, szkander, de még kamionhúzás is a program része volt akkor.

– Nyugodtan mondhatom tehát, hogy közel kerültem ehhez a sportághoz és úgy érzem, a mostani egy sikeres időszak. Természetesen igyekszem két lábbal a földön maradni, tudom, hogy ezt ésszel kell csinálni, hogy ne sérüljek meg. A következő tervem a közeljövőre egy Lengyelországban megrendezett Európa-bajnoki küzdelem lesz, ahol már a 320 kilogramm lenne a célom. Ez persze megköveteli, hogy benne maradjak az edzésekben és ezúttal nem szeretnék beleszaladni abba, hogy széthajtom magam és a regenerációmon kell izgulnom előtte. A decemberi erőpróba kiváló tapasztalat volt, megismerhettem a valós versenykörülményeket, hogy mi mindenre kell odafigyelni, hiszen akár apróságokért is elvehetik a gyakorlatot a versenybírók – tette hozzá. 

Levente emellett a közeljövőben szeretne egy erőemelő edzőképzésen is részt venni, amit egy évben mindössze egyszer hirdetnek meg Budapesten. Márciusban az Európa-bajnokság mellett pedig egy másik fontos esemény vár rá, ekkor szeretné letenni sportmasszőr vizsgáját, de a táplálékkiegészítés, mint témakör is foglalkoztatja. A hétköznapok során autókozmetikában dolgozik, így a legtöbbször délutáni időpontokban végzi heti 3-4 alkalmas edzéstervét. Vallja, hogy a tréningek és a helyes táplálkozás mellett a regeneráció a siker titka ebben a világban.

Hálás szívvel mondott köszönetet mindenkinek, aki segített neki az edzések során beadni a súlyt vagy elkészíteni a videókat, mert ezzel is hozzásegítették őt a sikerhez. Ahogy mondta, ekkora teljesítmény egyedül lehetetlen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.