- hirdetés -

Még gyerekként vett először súlyzót a kezébe Demjan Csaba. Az orosházi fiatalembernek idővel annyira megtetszett az edzőtermi közeg, hogy az elmúlt évek során már versenyeken is kamatoztatta a tudását, valamint személyi edzőként helyezkedett el. Vele beszélgettünk a kezdeti tapasztalatokról, az edzőtermi közegről, a közelmúltban elért eredményeiről és későbbi céljairól.

– A sport iránti érdeklődésem már nagyon régen kezdődött, talán először egy régi fitnesz vagy testépítő magazint lapozgatva jutottam el az elhatározásig, hogy szeretnék elkezdeni edzeni. A másik motivációm pedig az volt, hogy én kisfiúként kissé túlsúlyos voltam és szerettem volna ezen változtatni. Így még inkább a magam útját járva kezdtem meg az edzéseket, a hátsó kertünkben volt egy kis sufni, ott téglából állítottuk össze a kis súlyzókat, majd csak ezt követően kezdtem el barátkozni a konditermek világával – tért ki a kezdetekre Csaba.

Gyorsan kiemelte az edzőtermi közeget, ami már a kezdetektől körülvette őt, hiszen a már tapasztaltabb sportolók a kezdetektől fogva jó tanácsokkal, tippekkel látták el, ott segítettek neki, ahol csak tudtak. Így hamar megfogta őt a testépítés világa, az idő előrehaladtával végig a megfontoltság és a fokozatosság jellemezte, nem akart egyből a dolgok közepébe vágni. 16 éves korában határozta el, hogy változást szeretne, a versenyekbe pedig már 30 éves korát követően csöppent bele.

– Akkor már sikerült kialakítanom magamnak egy jobb fizikumot és úgy voltam vele, hogy miért ne vághatnék bele. Fantasztikus érzés volt az első ilyen adrenalinlöketet megkapni. Ráadásul korábban még nem tekintettem úgy erre az egész dologra, hogy akár versenyekre is járhatnék, de egy kicsit jobban belecsöppenve, mondhatni már függővé váltam – árulta el Csaba, akit arra kértünk, hogy emelje ki nekünk néhány eredményét a közelmúltból, melyekre elégedetten tekint vissza.

Az egyik ilyen verseny a Hercules Olympia Kupa volt, egy testépítő bajnokság, ahol a versenyzők magasságának megfelelően alakították ki a kategóriákat, ő pedig nem talált legyőzőre sajátjában. A másik eredmény, amire rendkívül büszkén tekint vissza, a Scitec Power Challenge nevű versenye, ahol lényegében egy-egy gyakorlat szabályosságára fókuszáltak.

– Nem mindegy a gyakorlat végrehajtása, ha például minél nagyobb súlyt akarok felhúzni, könnyen elromolhat a mozdulat technikája, ez a megmérettetés viszont pont arra volt jó, hogy minél szabályosabban hajtsuk végre a gyakorlatot, ha nem is a legnagyobb súllyal, de minél több szabályos ismétlésszámmal. Így kellett megtalálni az arany középutat, végül a súlycsoportomban a harmadik helyet sikerült megszereznem, összesítésben pedig egy aranyminősítést – sorolta.

Persze közeli és távoli céljai is vannak a jövőbe tekintve és bár most elsősorban az erőemelés foglalkoztatja, idővel szeretne a CrossFit világával is jobban megismerkedni. Mint mondta, először ugyan saját magát szerette volna fejleszteni, de az elmúlt évek során egyre inkább megerősödött benne az a gondolat, hogy a megszerzett tudást másoknak is szeretné továbbadni, így idővel ő is elkezdett edzeni másokat.

– Szeretem látni azt, hogy a fejlődés mellett mondjuk valakinek elmúlnak a hát- vagy vállfájdalmai, szabadabbá válik az illető mobilitása. Szeretek segíteni az embereken és ezért is választottam a személyi edző foglalkozást – tette hozzá Demjan Csaba, akit végezetül még arra is felkértünk, hogy elmondja nekünk, mit adott számára a testépítés, az erőemelés és az edzősködés világa?

Mint mondta, elsősorban egy megacélosodott akaratot, valamint rengeteg jó barátságot és ismertséget. Nagyon sok mindent hozott magával az életébe, ami érzése szerint a személyiségének a kialakulását is tükrözte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.