- hirdetés -

Csütörtök délután tartotta a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziuma első, nagycsoportos óvodásoknak szóló, iskolára felkészítő programját. A leendő elsősöknek és szüleiknek lehetőségük nyílt megismerkedni a tanító nénikkel, valamint az iskola tanító bácsijával is.

Bár még távolinak tűnik a 2024/25-ös tanév kezdete, és az iskolai beiratkozásra is csak jövő év áprilisában kerül sor, a helyi általános iskolák zöme megkezdte iskolanyitogató programjainak sorát. A vidám, jobbára kötetlen és közvetlen hangulatú rendezvények célja, hogy az érdeklődő apróságok és szüleik – ha csak egy kicsit is, de – beleláthassanak az intézmények életébe. Ebben segítségükre vannak természetesen az iskolák holnapjai, közösségi oldalai is, de mint tudjuk, a személyes benyomás a legfontosabb. Minden épületnek sajátos hangulata van, és sokat megtudhatunk egy „nagy családról”, ha egy rövidke időre közéjük csöppenhetünk. Így gondolta ezt Molnár Ilona is, aki kislányával érkezett az iskolanyitogatóra.

– Az evangélikus oviba járunk, nagyon szeretjük, úgyhogy ez az iskola szerepel nálunk az első helyen. A városban is jó híre van a Székácsnak, sokan dicsérik. Viszont a párommal úgy döntöttünk, nem zárjuk ki a többit sem, elmentünk már egy másik suli iskolanyitogatójára is, és nincs kizárva, hogy folytatjuk a sort – mesélte Molnár Ilona.

Nem egyszerű dolog az iskolaválasztás, főleg úgy, ha első gyermekről van szó. Próbálunk jól dönteni, hisz a legjobbat szeretnénk a kislányunknak. Az ő véleménye lesz a legfontosabb a számunkra. Azért is vagyunk itt, hogy megtudjuk, szimpatikusak-e neki a tanítók. Mi leginkább a tanító bácsi foglalkozására vagyunk kíváncsiak – tette hozzá.

– A második gyermekünk fog most iskolát kezdeni, az első nem ide jár – mondta el Nassif- Bánfi Babett Anita. – Mi már biztosak vagyunk a döntésünkben, tanítópárost választottunk. Azért vagyunk most itt, hogy a kisfiunknak is bemutassuk őket. Nincsenek könnyű helyzetben a szülők, nehéz a döntés, hisz sok a jó suli, és ott vannak a különféle tagozatok, úgy mint a zenei-, az informatika vagy a nyelvtagozat. Van miből választani.

Az iskolanyitogató az evangélikus iskola 3. emeleti dísztermében egy rövid igazgatói tájékoztatóval indult, majd a tanítók izgalmas foglalkozásokra várták a gyerekeket. Az ebédlőben karácsonyi kézműves foglalkozás, a tornateremben mozgásos feladatsor, az egyik hangulatos kis teremben pedig zene és tánc várta őket.

A Székács iskola előnyei közé tartozik, hogy az alsós oktatás nagyfelmenő rendszerben történik, vagyis a tanítók 4 évig az osztállyal maradnak, ami állandóságot biztosít a gyermekek számára. Mivel gimnáziumi képzés is folyik az intézményben, egy diák akár 12 éven át járhat ide, ami szintén sokak számára csalogató lehet.

Nagy Róbert iskolaigazgató emellett kiemelte a stabil keresztény értékrendet, a családias légkört, illetve az intézmény felszereltségét is. Az evangélikus iskolában a gyerekek már első osztályban megismerkedhetnek az angol vagy a német nyelvvel, a testnevelés óra keretein belül pedig kipróbálhatják az aerobikot, az asztaliteniszt vagy a szivacskézilabdát is. Fontos, hogy az intézményben megfelelő a szakos ellátottság.

A Székács következő iskolanyitogatójára 2024. február 7-én kerül majd sor.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.