- hirdetés -

Több száz ember gyűlt össze december 2-án a Táncsics Mihály Gimnázium sportcsarnokában. Ekkor rendezték meg az iskola egyik nagy hagyományokra visszatekintő eseményét, az immár tizenhetedik alkalommal megtartott Sámli bált. A rendezvényen kiosztották az Arany Sámli Díjakat, a diákok a megnyitó színvonalas műsorait és táncát szolgáltatták, az intézmény mecénása, dr. Kaáli Nagy Géza professzor pedig verset is írt a bál alkalmából.

Gyönyörű díszekbe öltözött szombat estére a Táncsics Mihály Gimnázium sportcsarnoka a 2023/2024-es tanév Sámli bálja alkalmából. Nem telt el sok idő a legutóbbi összejövetel óta, hiszen az előző tanév során rendhagyó módon februárban tartották meg a jeles eseményt. Ezzel az a különleges helyzet állt elő, hogy az iskola történetében először egy naptári éven belül már második alkalommal is megrendezhették a bált.

A mostani már a tizenhetedik alkalom volt, a program kezdete előtt egykori és jelenlegi diákok, tanárok beszélgettek, régi ismerősök találkoztak. A megnyitó során először a vendégeket köszöntötték, majd diáktársaikat szólították színpadra a műsorvezetők. A Táncsics Mihály Gimnázium diákjai ezúttal is tanúbizonyságot tehettek ügyességükről és tehetségükről, hiszen a szépszámú közönség énekes- és hangszeres produkciókat egyaránt hallhatott. Nem is maradt el a bíztató és elismerő taps a báli hangulatot is megteremtő előadások végeztével.

Az intézmény igazgatója, Árusné Erős Krisztina megnyitó beszédében elmondta, hogy a Sámli bál azon kívül, hogy a kilencedik osztályos diákok egyik nagy napja, egyben jótékonysági rendezvény is. Az est bevételét a rászoruló tehetséges diákok támogatására fordítják majd, ezen kívül a nyári érettségi vizsgák helyszínét is szeretnék egy kicsit komfortosabbá tenni és egy új légkondicionáló berendezést vásárolni a befolyt összegből. Ezen kívül köszöntötte a diákokat és a rendezvény vendégeit, a városvezetés jelenlévő tagjait, az iskolák, intézmények, sportegyesületek, valamint a támogató szervezetek képviselőit is.

A produkciókat és a megnyitót követően az Arany Sámli Díjak átadása következett, melyet minden évben azok az emberek kaphatnak, akik régóta támogatják az iskolát és annak fejlődését. Az elismeréseket az igazgatónő és dr. Alzubi Ali nyújtotta át az idei év díjazottjainak, Makuláné Gulicska Valériának és dr. Csiki Csabának.

A 9. osztályos diákok is nagyon várták ezt a napot, hiszen az ilyenkor szokásos tánccal léptek fel (Horváthné Kriczki Zita tanította meg nekik a koreográfiát), eddigi gimnáziumi tanulmányaik során talán először nagyobb közönség előtt. Ez az izgatottság azonban egyáltalán nem látszott meg rajtuk, hiszen lelkes és színvonalas tánccal örvendeztették meg családtagjaikat, tanáraikat és közönségüket. Azok a diáktársak, akik a táncban nem vettek részt, lelkesen készítették a felvételeket az est talán legfontosabb pillanatairól.

Az intézmény mecénása, dr. Kaáli Nagy Géza professzor szólt ezután a jelenlévőkhöz és egyben egymillió forintos támogatásáról is biztosította a gimnáziumot. Mint mondta, ő mindig nagy örömmel és szeretettel érkezik vissza szülővárosába a világ bármely tájáról. Örömét fejezte ki, hogy ilyen sokan eljöttek az eseményre, hogy együtt ünnepelhetnek, táncolhatnak és élvezhetik a báli hangulatot. Utóbbival kapcsolatos gondolatait a professzor versben foglalta össze, mely a következőképpen hangzott:

Orosházi bálok hangulata régen
Híres esemény volt széles e vidéken
Háború után már úri csökevény lett
Az új elvtársak a báloktól is féltek

Jött a rendszerváltás vele az alkalom
legyen újra bálunk jótékony alapon.
Volt nagy lelkesedés történjen is bármi
Többen javasolták, így lett neve Sámli.

Közel húsz év alatt jól kinőtte magát,
Ma már megye szerte nem találni párját.
Hagyománya lett az Alma Máteremnek
Oly jó a hangulat, nem hiszek a szememnek.

Pezsgővel kezemben most csak azt kívánom,
Legyen nagy vidámság itt a Sámli Bálon.
A rendezőknek meg köszönet és hála,
Táncoljon mindenki, míg bírja a lába.

Ezt követően pedig következhetett az Arany Patkó személyzete által felszolgált vacsora, a zene, a mulatság, később pedig a tombolasorsolás.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.