- hirdetés -

A lakosság számára új lehetőségek megteremtéséről, a helyi közéletet és a város gazdálkodását meghatározó kérdésekről hoztak ma döntést a képviselők a novemberi testületi ülés keretében. Többek között ismét „megnyitják” a LED-csere programban való részvétel lehetőségét az orosházi háztartások részére, és az új bringapark beruházása is támogató döntést kapott. Ugyanakkor szó volt a gyermekétkeztetés kapcsán az üzemeltető által javasolt nyersanyagnorma meghatározásáról és ezzel együtt a január 1-től érvényes étkezési térítési díjakról. Döntés született továbbá az önkormányzati bérlakások bérleti díjának szintén januártól érvényes változásairól. A testület a saját működési szabályzatát is módosította.

A képviselő-testület szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) kapcsán kétféle módosító javaslatról kellett dönteniük a grémium tagjainak. Az egyik ilyen döntés, hogy a korábban 5+2 perces hozzászólást további 1 perc időtartamú alkalommal bővítették, így megadva a válasz, illetve a zárógondolat megfogalmazásának lehetőségét a képviselőknek. Dr. Burai Mihály jegyző szerint az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a képviselő-testület elé kerülő közügyek mélysége, tartalma, terjedelme, társadalmi beágyazottsága szükségessé teszi a terjedelmesebb, tartalmasabb hozzászólásokat. A többségi frakció azzal indokolta a javaslatot, hogy az ellenzékiek kérésére reagálva így meghosszabbítják számukra a hozzászólások terjedelmét. A döntéssel ugyanis az ellenzéki képviselők számára összességében 40 percre nőtt a hozzászólás lehetősége napirendi pontonként, így alaposabb okfejtésre van lehetőségük az álláspontjuk alátámasztására.

Az SZMSZ másik változása a minőségi politikai párbeszéd megteremtését, a testületi üléseken zajló véleménynyilvánítás és eszmecsere kulturált mederben tartását, a közvélemény előtt is vállalható, a grémiumhoz illő méltóságot közvetítő hangnemet és stílust hivatott elősegíteni. A javaslat szerint ugyanis úgynevezett széksértés megállapítására nyílik lehetősége az ülés vezetőjének, ami pénzbeli következményekkel járhat arra, aki megsérti a képviselő- testületet, azaz viselkedésével csorbítja a grémium tekintélyét, méltóságát. Ez az előterjesztés kimondott ellenkezést váltott ki több ellenzéki képviselőből, törvényességi aggályokra és a véleménynyilvánításuk szabadságának korlátozására hivatkozva elutasították a javaslatot. Míg a FIDESZ-frakció, élén a polgármesterrel az emberi hangnem megteremtését szorgalmazta az ülésteremben. Dávid Zoltán polgármester emlékeztetett rá, hogy az utóbbi ülések során az ellenzék többször sértette meg az SZMSZ szabályait, amely a testület munkájához méltatlan. – Nem lehet érdemi munkát folytatni, ha rendszeresen bekiabálnak. A FIDESZ mindenben próbál együttműködni, kérésükre az ülés élő közvetítése is megtörtént – emelte ki a városvezető az előterjesztéssel kapcsolatban. Bár a többség megszavazta a széksértés intézményének bevezetését, az egyik módosító indítvány szerint törvényességi felügyeleti vizsgálatot kér a jegyző a vármegyei kormányhivataltól, s csak azt követően vezetik be ezt a lehetőséget.

A gyerekekhez, az idősekhez és a szociálisan rászorulókhoz kapcsolódó kérdéseket mindig alapos körül járással, előkészítéssel és nem kevesebb szociális érzékenységgel kezeli az önkormányzat – hangzott el Dávid Zoltán felvezetésében, amikor a gyermekétkeztetés nyersanyagnormáinak változásairól és ezzel együtt a januártól érvényes térítési díjakról kezdtek el tárgyalni a képviselők. Közismert tény, hogy a gyermekétkeztetést 2021 szeptembere óta Prizma-Junior Zrt. végzi Orosházán. A cég az akkor aktuális nyersanyagnorma szerint kötött szerződést, majd a 2022-es előre nem meghatározható jelentős infláció hatására 2023 elején eszközöltek díjemelést, akkor is a legszükségesebb mértékben. A 2024-re szóló kérelmük is alulmarad a megjósolt KSH mértékhez, általában 25 százalékost emelés szerettek volna elérni a gyermekétkeztetés minden kategóriájában. Ugyanakkor ezt a mértéket a polgármester kérésére 1 százalékkal tovább csökkentették. Így a testület többsége a 24 százalékos díjemelést fogadta el. A pontos díjtételek hamarosan elérhetők lesznek a város honlapján.

Az önkormányzati bérlakások bérleti díjára vonatkozó előterjesztés szintén több hozzászólást, véleményt generált a jelenlévők részéről. Voltak, akik az egyes bérlakások minőségét, lelakottságát kritizálták, mások pedig éppen a bérleti díjak emelését kifogásolták. Klemné Kalcsó Lilla, a polgármesteri hivatal Szociális-, Gyámhatósági és Egészségügyi Osztályának vezetője felvezetésében jelezte, hogy a szóban forgó bérleti díjak 2015. március 1. és 2022. december 31. között nem változtak, az év elejétől érvényes díjak a komfortfokozat figyelembevétele nélkül, egységesen lettek megállapítva. Az emelésre pedig éppen azért van szükség, hogy olyan karbantartási és felújítási munkálatokat tudjon elvégezni az önkormányzat, amivel a lakók komfortérzetét javíthatják. Az indokoltság mellett az osztályvezető összefoglalást adott azokról az önkormányzati intézkedésekről és támogatási lehetőségekről is, amelyekkel a térségben kimagaslóan segíti a város a szociálisan rászoruló lakosokat. A 337 bérlakás üzemeltetése mellett ilyen például a szünidei gyermekétkeztetés, de segítséget nyújtottak a LED-csere regisztrációjában, illetve a szociális támogatások jogosultságához szükséges jövedelemszintet is megemelte az önkormányzat, továbbá újabb ellátásokat vezetett be ettől az évtől. Az osztályvezető említést tett még a köztemetéseknek helyet adó Alvégi temető 31-es parcellájának folyamatban lévő rehabilitációjáról. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzati bérlakásban élők is igényelhetnek lakhatási támogatást, és kérhetnek segítséget a 2023-as és 2024-es bérleti díjak különbözetének finanszírozásához. Mint mondta, minden hozzájuk forduló orosházinak igyekeznek segíteni.

Az előterjesztők álláspontja szerint a díjemelések mértékét úgy határozták meg, hogy az ne terhelje túlzottan a szociális hálóba került bérlőket, ugyanakkor a megfontolt tervezésnek köszönhetően lehetőséget biztosítson a szükséges karbantartási munkálatok megkezdésére. Az emelés mértékére példa: egy 39 négyzetméteres összkomfortos lakás bérleti díja 2013-ban 9322 Ft volt, 2015- ben 9472 Ft, 2023 ban 11 388 Ft, 2024. január 1-jétől 13 650 Ft lesz. A most elfogadott döntés szerint egy ilyen lakás bérleti díja havonta 2 262 Ft-tal változik januártól.

Kevés olyan téma volt a mai ülésen, mint a LED-csere programban való ismételt részvétel, amely a jelenlévő döntéshozók teljes egyetértésével kapott támogatást. Az előzményekről Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a most zárult „fordulóban” 539 orosházi háztartás igényelt gazdaságosabb fényforrást, így összességében 6270 darab LED izzót osztottak ki a közelmúltban. A szakemberek számítása szerint éves szinten ez a mennyiségű fényforrás 100 óra üzemidővel számolva összességében 1,5 millió forint megtakarítást jelent a felhasználóknak. Ezért is szorgalmazta a városvezető, hogy éljen Orosháza az újonnan kínálkozó lehetőséggel, és ismét nyissák meg a regisztrációt a helyi háztartások előtt. A most meghozott döntés értelmében 2024 februárjában lesz ismét lehetőségük az orosháziaknak jelentkezni a programba, az ingyenes LED fényforrások átvételére pedig májusban kerülhet sor.

A Bringa-park ügye már nem kapott ilyen osztatlan támogatást, ugyanakkor a testületi döntés mégis elősegíti a beruházás tovább haladását. A kerékpárosok számára tervezett pálya a Mikolay-kertben kap helyet, eredetileg 34 millió forintra becsülték a költségeit. A mai döntéssel elindíthatóvá vált a kivitelezés közbeszerzése. A projektfelelősök szeretnék, ha jövőre el is készülnének a munkálatok.

Számos egyéb kérdés is napirendre került a kissé délutánba nyúló mai testületi ülésen. Ilyen például, hogy likviditási hitelkeret biztosításáról döntöttek a képviselők a 2024-es évre vonatkozóan, vagy többek között megújították a város Helyi Esélyegyenlőségi Programját 2023-2028 időszakra vonatkozóan. A napirenden keretében tárgyalt témák és azok előterjesztései elérhetők a város honlapján.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.