- hirdetés -

A környezetszennyező fűtési módok visszaszorítása érdekében nyújtott be egy előterjesztést Sebők Éva. Az ellenzéki képviselő létrehozna egy alapot is, amely segítené az átállást a környezetkímélő fűtési módokra.

Csütörtökön mintegy harminc napirendi pontot tárgyal a testület, ezeken kívül Sebők Éva, a Közösen Orosháza Városáért Mozgalom frakcióvezető-helyettese nyújtotta be előterjesztését szeptember 23-án. Javaslata a környezetszennyező fűtési módok visszaszorításáról szól.

Környzetvédelemről szóló előterjesztést nyújtott be Sebők Éva (Fotó: Horváth Bence)

A fatüzelés jelentős környezeti- és egészségügyi károkat okoz, de tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy széntüzeléskor Magyarországon jellemzőbb a rossz minőségű barnaszén, lignit tüzelése a feketeszén helyett és fatüzeléskor is nagyon magas a magas nedvességtartalmú tüzelőfa használata.

Ezen túl az sem segít, hogy a magyarok mintegy harmada éget hulladékot valamilyen rendszerességgel – hivatkozott a képviselő a Kantar Hoffmann piackutató cég országos reprezentatív közvéleménykutatására.

Az előterjesztésből kiderült, hogy amikor a közvéleményt kérdezték, az illegális hulladékégetésről a válaszadók elsősorban az ismerethiányt, a felelőtlenséget és a szegénységet nevezték meg okoknak.

Orosházán nem jó a levegő

A Békés Megyei Kormányhivatal által készített a „Békés megye környezetvédelmi helyzete” című tanulmányát szeptember 17-én a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlésén mutattak be. Ebből kiolvasható hogy 2016 és 2018 között a három fő légszennyező anyag-típusból (szilárd anyag, szén-monoxid, nitrogén-oxidok) megyei szinten a városunkban mérték a legtöbbet.

Az alábbi táblázatból is kiderül ez alól kivétel a 2018-as év szén-monoxid kibocsátása, ekkor a megyében a második legtöbb mennyiséget mutatták ki Orosházán.

Sebők Éva elmondta, hogy kezdeményezésének három „lába” van: információs kampány a tiszta fűtési megoldások mellett, szankciós együttműködés a Kormányhivatallal a törvénysértők hatékony büntetéséért és a Telkes Mária Levegőminőség-védelmi Alap létrehozására, amelyből ma még fatüzeléssel, vegyes tüzeléssel fűtő orosháziak kaphatnak segítséget az átálláshoz a tisztább fűtési módokra.

A képviselő szerint aktív cselekvésre van szükség a lakosság egészsége, környezeti értékeink védelme és a lakossági közérzet javítása érdekében. Ennek csak az első lépése a lakossági fatüzelés kérdésének felkarolása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.