- hirdetés -

Kulturális- és közintézmények készségfejlesztő tevékenysége a gyakorlatban címmel rendezett előadássorozatot a Kodolányi János Egyetem a Magyar Tudomány Ünnepén. A november 24-i eseményt már hatodik alkalommal szervezi az intézmény, melynek központi témáját az a változás adja, amely a közintézmények és a generációk közötti kapcsolatot mutatja be.

Online, illetve személyesen is várták az érdeklődő hallgatókat a Kodolányi János Egyetem által szervezett programra a Magyar Tudomány Ünnepén. Az előadások előtt dr. habil. Malatyinszki Szilárd köszöntötte a jelenlévőket, röviden ismertette a nap menetét, valamint az előadókat. Az egyetem orosházi kampuszának vezetője ezután Dávid Zoltán polgármesternek adta át a szót.

– Orosházán szerencsére csodálatos kulturális intézmények vannak jelen. A Justh Zsigmond Városi Könyvtár, a Nagy Gyula Területi Múzeum és a Petőfi Művelődési Központ, ahol a fiatalabbak és az idősebbek is megtalálhatják a számukra érdekes programokat, eseményeket. Ezáltal olyan élményeket szerezhetnek, melyeken keresztül ők maguk is fejlődni tudnak – kezdte a városvezető. – A koronavírus és a gazdasági helyzet ellenére ezek az intézmények megtalálták helyüket a változásban, a változó igényekkel együtt tudtak megújulni. Úgy látom, egyre több az érdeklődés a PMK és a könyvtár programjai iránt is, valamint hamarosan megnyitja kapuit a megújult múzeum is. Nagyon büszke vagyok Orosházára, ezekre a kollégákra, akik velünk együtt azért dolgoznak, hogy a város minél több élményt nyújtson annak lakosai számára – hangsúlyozta Dávid Zoltán.

Az előadások sorozatát „Fenntarthatóság a felsőoktatásban” címmel dr. Kálmán Botond Géza, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kormányfőtanácsosa indította. Őt követte Buzai Csaba, a Justh Zsigmond Városi Könyvtár igazgatója, Lajti Tímea, a Petőfi Művelődési Központ igazgatója, Józó Tamásné, a Nagy Gyula Területi Múzeum vezetője, majd előadásával dr. habil. Malatyinszki Szilárd zárta a délelőttöt.

– Egy aktuális témát hoztunk, amely összefogja a várost, hiszen már minden olyan intézmény, amely kulturális céllal működik bevonódott az egyetem életébe. Ennek tekintetében szeretnénk megmutatni a hallgatóknak az ezek által nyújtott lehetőségeket. Központi témám, illetve a májusi habilitációm témája is volt, hogy a generációk milyen módon változnak, milyen módon változtatják meg a munkaerőpiacon lévő teret. Azt szerettem volna most bemutatni, hogy a városban lévő kulturális intézmények hogyan változtak meg, hogyan alkalmazkodtak a generációkhoz. Fontos látni, hogyan támogatják ezek az intézmények az információszerzést és a hagyományok őrzését a fiatalabb generációk életében is – ismertette dr. habil. Malatyinszki Szilárd.

Az orosházi kampusz vezetője kiemelte, szeretnék, ha a gyerekek elengednék a telefont, és többet látogatnák ezeket az intézményeket, hiszen fontos, hogy közösségben is időt töltsenek. Így tudnak olyan helyzetekkel találkozni, melyeknek köszönhetően a jövőben például könnyebben oldanak meg egy-egy problémás helyzetet, vagy jobban tudják kezelni a konfliktusokat.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.