- hirdetés -

Múlt héten rendezték meg az Év Természetfotósa 2023 pályázat díjátadó ünnepségét a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében. A rendezvényen az orosházi Palcsek István is részt vett, akinek idén négy fotóját is kiállították, három pedig díjazásban is részesült közülük. Korábbi kollégánk mesélt nekünk a rendezvényről, az egyik pályázaton résztvevő fotójáról pedig egy kedves történetet is elmondott.

Palcsek István szívéhez már gyermekkorában is közel állt a fotózás, valamint a természet iránti rajongása is hamar kialakult.
– Egy kis Smena fényképezőm már volt gyermekkoromban is, előfordult, hogy bebújtam a kutyaházba, hogy egy vörösbegyet fényképezhessek le vele. Később, kicsit több mint 20 évvel ezelőtt fordult komolyra a dolog, amikor egyre több időt tudtam szakítani erre a különleges tevékenysége. Persze hosszú az út, hogy az ember eleget tapasztaljon, tanuljon, én is igyekeztem autodidakta módon fejleszteni magam. Számomra ez egy teljesen kötetlen, szabad alkotási folyamat, mely egyben egy nagyon bensőséges érzelmi dolog – mesélte el nekünk még tavaly, amikor a Magyar Fotográfia Napja alkalmából készítettünk vele riportot.

István a napokban az Év Természetfotósa nevű pályázat és kiállítás alkalmából utazott el Budapestre, az eseményt a Magyar Természetfotósok Szövetsége rendezte, jelenleg Magyarországon ez a rendezvény számít a legnagyobb volumenű és a legnagyobb hagyományokkal is rendelkező természetfotós megmérettetésnek. Minden évben novemberben rendezik meg, az idei pedig már a 31. alkalom volt. A kiállítás megnyitója mellett hagyományosan egy díjátadó ünnepséget is rendeznek, a pályázat során beválogatott képekből állítanak össze ilyenkor egy szép albumot.

– Még annyit érdemes a pályázatról tudni, hogy 15 kategóriában is lehet nevezni, mint például az „Állatok és környezetük”, a „Tájak” vagy a „Napnyugtától napkeltéig”. Minden kategóriában külön elismerésben részesül az első három helyezett. A beadott képek száma nagyjából 3000-4000 körül szokott lenni, ezek közül pedig körülbelül 120 lesz ilyenkor kiválasztva. Nekem az idén 4 képemet válogatták be, ebből pedig 3 kapott díjazást. A Kezünkben a Föld kategóriában sikerült megszereznem a beküldött fotómmal az első helyet, ezen kívül pedig egy második és egy harmadik helyet elért fotóval zártam a rendezvényt, szóval nagyon boldog vagyok – árulta el.

Mint mondta, minden évben nívósnak számít a felhozatal, idén is számos olyan fotós foglalt helyet a vendégek között, akik nemzetközi szinten is folyamatosan a legrangosabb eseményeken érnek el szép eredményeket. Ennek ellenére bízott benne, hogy 1-2 fotója neki is sikerrel járhat és a zsűri is értékelni fogja.

Az átvétel pillanata (Fotó: Takács András Attila)

– Én úgy értékelem ezt a dolgot, hogy elsősorban nem pályázatra fényképezem, hanem amit én magam is jónak látok vagy érdekel. Annak már csak örülök, ha ez megállja a helyét akár egy ilyen megmérettetésen és másoknak is tetszik, de nem ez az elsődleges célom. Persze bíztam benne, hogy összejöhet egy ilyen elismerés, de mindig úgy állok hozzá, ha erre a pályázatra akár csak 1-et beválogatnak, már sikerként élem meg. Szívből gratulálok a többi díjazottnak és mindenkinek, akinek kiállították a képeit – tette hozzá szerényen.

Itt azonban még nincs vége a történetnek, hiszen az első helyezést elért fotóján ő maga is látható feleségével a NEOWISE üstökös és egy nem várt gyönyörű meteor társaságában.

A díjat nyert fotó, aminek külön története van

– Annak, hogy ez a kép egyáltalán megszülethetett, csak nagyon-nagyon sok nulla után következő szám tudná kifejezni az esélyét. Többször fényképeztem a szabad szemmel is látható NEOWISE üstökös 2020 júliusában. A házassági évfordulónk napján pedig megkértem a feleségem, hogy tartson velem, készítek egy képet magunkról az üstökössel együtt. Így hát az exponáláshoz rádiós távkioldót használtam, mivel az enyhe teleobjektívvel (90 mm) szerelt gépvázat a nyitott rekesz miatt több, mint 100 méteres távolságra kellett elhelyeznem magunktól ahhoz, hogy minden éles legyen a felvételen. Az expozíciós időt 3,2 másodpercre állítottam és éppen a gomb lenyomása utáni pillanatban egy szép meteor húzott el az üstökös mellett. Utólag láttam, hogy a sötétben kicsit rosszul állítottam be a képkivágást a keresőben, ami végül szintén nagy szerencse volt, hiszen így jutott hely a váratlanul felbukkanó meteornak. Rögtön tudtam, hogy sikerült egy megismételhetetlen képet készítenem. Igazi égből érkezett ajándék volt ez nekünk – mesélte el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.