- hirdetés -

Még mindig nem tudtuk feldolgozni” – fogalmazott Szőke-Kilián Szilvia, a Székács Evangélikus Iskola igazgatóhelyettese. Ő és mintegy 160 orosházi székácsos gimnazista is jelen volt múlt pénteken a Nemzeti Színházban, ahol a Rómeó és Júlia című előadás második felvonása közben két színész balesetet szenvedett.

– Számunkra az előadás befejezetlen maradt, az élmény félbetört, és most két színész állapotáért aggódunk – fogalmazott az igazgatóhelyettes. – A gyerekek feszült figyelemmel kísérték a történet alakulását, épp annál a jelentnél tartott a darab, amikor a tetszhalott Júliára rátalál az édesapja. Csak azt láttam, hogy a Capuletet alakító Horváth Lajos Ottó az erkélyről bevitte a Júliát játszó Szász Júliát a díszlet mögé. Ekkor megütötte a fülemet valami furcsa zaj, de még ekkor sem gondoltam, hogy baj van. Csak akkor vált világossá, hogy valami borzalmas dolog történt, mikor Capuletné hirtelen abbahagyta szövegét, és a nézők felé fordulva bejelentette, baleset történt, így kérnek mindenkit, azonnal hagyja el a nézőteret. Az egész színházat betöltötte Júlia jajveszékelése. Több száz ember lassan vonul ki egy színházteremből, így perceken keresztül fültanúi voltunk a színésznő fájdalmának.

Az igazgatóhelyettes hozzátette, rettenetes volt a bizonytalanság. Nem tudták, ki és mennyire sérült meg. Csak azt az információt kapták, hogy az előadás nem fog folytatódni, és hogy minden nézőnek el kell hagyni a színházat. Az egyik székácsos lány szinte sokkos állapotba került, a helyszínen a mentők meg is vizsgálták a remegő diákot.

– Volt, aki csak hallotta, volt, aki valamennyire látta is a történeteket – folytatta. – Hazafele úton sokat beszélgettünk a gyerekekkel, persze, csak akikkel lehetett, mert olyanok is akadtak, akik némán bámultak maguk elé. Számukra az volt a legmegrázóbb, hogy hallották a színésznő fájdalmát, de nem tudtak rajta segíteni. Mivel még mindig sokakban él a baleset képe, arra gondoltunk, kis idő múlva felvesszük a kapcsolatot a színészekkel. Jó lenne látni őket, beszélni velük, még ha csak online is, így a gyerekek megnyugodhatnának, és le tudnák zárni magukban a történteket. Szeretnénk nekik elmondani, hogy fantasztikusak voltak a színpadon, és hogy élmény volt látni színészi játékukat.

– Ez az eset nem befolyásolja majd a színházlátogatásainkat, jövőre is ugyanúgy ott lesznek a gimnazistáink valamelyik budapesti színházban. Bízunk benne, hogy a tanulóink idővel fel tudják dolgozni a látottakat, és ezután is szívesen lépik át a színház küszöbét – tette hozzá Szőke-Kilián Szilvia.

A több méter magasból lezuhant színészeket mentő szállította kórházba, még aznap éjjel megműtötték őket. Állapotuk stabil. A székácsosok azóta is figyelemmel kísérik a Szász Júliáról és Horváth Lajos Ottóról megjelenő közleményeket, együtt éreznek a több hónapos rehabilitáció előtt álló művészekkel.

Kiemelt kép: Székács Evangélikus Iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.