- hirdetés -

A Márton napi libafogyasztás évszázados hagyománya ma is él. Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon nagy evés-ivást rendeztek elődeink, hogy a következő esztendőben is bőségben legyen részük.

Mint azt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtóközleményéből megtudtuk, a madárinfluenza járvány után ismét magára talált a hazai lúdágazat, az év második felében nagy lendületet vett a hízott liba felvásárlása és a vágás is. A NAK körképe szerint a közelgő Márton napon kiváló minőségű magyar libahús és -máj kerülhet a hazai fogyasztók tányérjára.

Bár az év nem indult kedvezően a hazai lúdtartók számára – a madárinfluenza-járvány két, egymást követő hulláma miatt 2023. első felében az utóbbi évek legalacsonyabb mennyiségét állította elő –, az év második felében ismét felfutóban van a termelés (bár ahogyan az a korábbi években is történt, a madárinfluenza bármikor megtörheti ezt a folyamatot), így elmondhatjuk, hogy a közelgő Márton napon sem lesz hiány a hazai libahúsból. A járványvédelmi korlátozások feloldását követően a hízott liba felvásárlása nagy lendületet vett: hétről-hétre jelentősen meghaladta a korábbi év adatait. Ezzel egyidőben a húslibavágás is megindult. A Lúdszövetség adatai szerint az év első kilenc hónapjában összesen 15 ezer tonna élő libát vágtak le a hazai vágóhidakon, ami 17 százalékkal haladja meg az előző évi szintet.

” Ki Márton napján libát nem eszik,…” (Fotó: pixabay.com)

Hasonló tendenciáról számolt be az orosházi Pannon Fine Food baromfi feldolgozó nagyüzem ügyvezetője, Nyeste Lajos is: – Az év elején sok fejtörést és jelentős kiesést okozott számunkra is a madárinfluenza, hisz rengeteg állatot kellett feldolgozás helyett, a járvány terjedését megakadályozandó, elpusztítani. A második félévre már normalizálódott a helyzet, így az orosháziak (is) bőséges választékot találnak a friss és kiváló minőségű libahúsból. Ki-ki válogathat az üzletekben kedvére – tette hozzá az ügyvezető.

A libából készült termékek exkluzív, prémium kategóriába tartoznak, a baromfifélék közül a legmagasabb értéket képviselik. Ne feledjük a régi mondást: „Ki Márton napján libát nem eszik, egész évben éhezik.”

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.