- hirdetés -

Milyen évük volt és milyenre számítanak idén? – többek között ezeket a kérdéseket tettük fel március 24-én az önkormányzat által szervezett partneri találkozón. Négy vállalat értékelését kértük, a cégvezetők által elmondottak vegyes képet mutatnak. Az infláció és az energiaárak természetesen hatással vannak mindegyik vállalat életére, de összességében mindenki bizakodó. A Vasex Kft., az OROSházaGLAS Kft, az OVM-Karsai Zrt, valamint a Pannon Fine Food vezetőit kérdeztük.

Folytatva a több éves hagyományt Orosháza legnagyobb adófizető cégeinek vezetőit hívta ebédre és kötetlen beszélgetésre a városvezetés március 24-én. A város 25 legnagyobb adófizetője közel a hetven százalékát adja a város iparűzési adóbevételének. Ezen kívül az építményadóból is jelentős adóforintok érkeznek a cégek részéről Orosháza kasszájába, összességében közel kétmilliárd forintra tehető ez az összeg.

Az 1990 óta működő kereskedelmi vállalkozás, a Vasex Kft. is a 25 legnagyobb helyi adózó körébe tartozik. Polyák János ügyvezető elmondta, hogy az utóbbi években számos kihívásnak kellett megfelelniük.

– Vegyes időszakot zártunk, kezdve a pandémiával, majd jöttek az áremelkedések, tavaly pedig az energiaárak is elszabadultak, illetve a háború is befolyásolja a jelenlegi helyzetet. Eddig a dolog napos oldalán voltunk, hiszen a kormány különböző otthonteremtési támogatásai hajtották az építőipart, az embereknek is volt pénzük a felújításokra, új házak építésére. Ebben az évben sokkal nehezebb gazdálkodásra számítunk – tette hozzá az ügyvezető.

Polyák János elsősorban azért gondolja így, mert az infláció és az élelmiszerárak emelkedése jelentősen leterhelik az emberek pénztárcáját. Ezen túl néhány kormányzati támogatás is kifutott, amely az építőiparnak kedvezett, illetve az uniós források késése is azt vetíti előre, hogy nehezebb gazdasági évük lesz a 2023-ban.

Polyák János (Archív fotó)

Nagyon sikeres évet zártunk, minden idők legjobb éve lett az OROSházaGLAS Kft történetében – ezt már Pálfai Tamás ügyvezető nyilatkozta az OrosCafénak. – Látjuk, hogy a válság, illetve a háború miatt sok beruházás leállt. Nekünk nagy szerencsénk volt, hogy tavaly az elkezdett projekteinket sikerült befejezni – magyarázta a siker okát.

Pálfai Tamás elmondta, hogy az említett infláció és energiaárak komolyan érintik az üvegipart is. 

– Komoly aggodalommal vágtunk az évnek. Ugyan nem alapüvegeket gyártunk, de természetesen az ott tapasztalható problémák ránk is hatással vannak. Nagy kihívás, de igyekszünk alkalmazkodni. Az biztos, hogy nem lesz olyan sikeres év az idei, de bizakodók vagyunk – fogalmazott az ügyvezető.

Hasonló cégtörténeti sikerről számolt be Kovács Péter, a hazai élelmiszeripari csomagoló anyagok piacán meghatározó szerepet betöltő OVM-Karsai Zrt. vezérigazgatója.

– Az elmúlt húsz év legjobbja volt, a háborús helyzet ilyen módon tehát nem befolyásolt minket. A műanyagiparban tapasztalható konjunktúra nyertesei voltunk. Sikeres évet zártunk mind az árbevételt, mind pedig a különböző eredményeket tekintve – fogalmazott a vezérigazgató – Az infláció és a magas energiaárak természetesen ránk is komoly hatással vannak, de igyekszünk megfelelni a kihívásoknak, amit ez a helyzet teremt. Ha idén nem is lesz olyan kiugró, eredményes évünk, arra törekszünk, hogy minél inkább megközelítsük azt. Erre minden esély megvan – bizakodóan tekintett a jövőbe Kovács Péter.

Kovács Péter (Archív fotó)

A már említett gazdasági nehézségek mellett a Pannon Fine Food Kft. baromfifeldolgozó vállalatnak más egyéb tényezőkkel is meg kellett küzdenie 2022-ben. Nyeste Lajos ügyvezető szerint azzal, hogy három hullámban érkezett a madárinfluenza gyakorlatilag a bizonytalanság volt a biztos.

– Ennek ellenére több mint 1,5 millió jószágot tudtunk levágni. A legnagyobb siker mégis az, hogy sikerült a csapatot egyben tartani, ezt nem mindenki mondhatja el magáról az iparágban. Egy ütőképes, jó képességű gárdával dolgozunk a jövőben is – tette hozzá az ügyvezető, aki elmondta, hogy idén a bizonytalanság megmaradt. A tulajdonosok mindent megtesznek azért, hogy a vállalat működjön. A munka folyamatos, ahogy a kiszállítások és az ellátás is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.