- hirdetés -

Több korosztály számára rendeztek hétvégén szabadfogású diákolimpiai döntőt birkózásban. A diák II-es és a serdülő korcsoportban is születtek orosházi érmes helyezések, Bódi Csaba és Hangya Borisz pedig a dobogó tetejére is felállhatott súlycsoportjában.

Három októberi területi diákolimpiát követően Hajdúszoboszló adott otthont a hónap első diákolimpiai döntőjének, ahol az U15-ös korosztály szabadfogásban mutathatta meg tudását. A városi sportházban rendezett diákolimpián több, mint 150 serdülőkorú birkózó próbált szerencsét, több olyan tehetség is szőnyegre lépett, aki a nyári, kaposvári korosztályos Európa-bajnokságon is dobogóra állhatott. A résztvevő versenyzők általános iskolájuk színeit képviselték a diákolimpiai bajnokságon, azonban az MBSZ versenyrendszere az igazolt klubjukat jelenítteti meg az eredményekben.

Az Orosházi Spartacus Birkózó Klub (OSBK) három versenyzővel képviseltette magát, közülük Bereczki-Varga Szilárd érte el a legjobb eredményt. A 75 kilogrammos súlycsoportban versenyző fiatalember bronzéremmel zárt, így a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Szilárd a népes mezőnyben két szép győzelemmel kezdett, majd a döntőbe jutásért ugyan kikapott, de ezt követően egy pontgazdag, izgalmas mérkőzésen szerezte meg a harmadik helyet.

Bereczki-Varga Szilárd bronzéremmel zárt (Fotó: Orosházi Spartacus Birkózó Klub)

Szintén három versenyzővel utazott Hajdúszoboszlóra az Orosházi Birkózó Egyesület (OBE) is, közülük pedig szintén egy birkózó állhatott dobogóra. A fiatal birkózó, aki egyben a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) növendéke is, megállíthatatlanul menetelt előre az 52 kilogrammosok mezőnyében, négy magabiztos győzelmet követően pedig meg sem állt a súlycsoport aranyérméig.

Bódi Csaba a dobogó tetején (Fotó: Orosházi Birkózó Egyesület)

Szintén a hétvégén a legifjabb diákolimpiai versenyzők is megküzdöttek egymással, a diák II-es korosztály tagjai Püspökladányban léptek szőnyegre a bajnoki címekért. A Hajdú-Bihar vármegyei városban nem sokkal korábban avatták fel a birkózócsarnokot. Az idei diákolimpiai döntőre a szigetszentmiklósi, nagykanizsai és orosházi területi diákolimpiai bajnokságokról lehetett kvalifikálni. A bejutók közül összesen 153 ifjú sportoló sorakozott fel szombaton a Gellért Sándor Sportcentrum három szőnyegén.

Az Orosházi Birkózó Egyesület sportolói három ízben is felállhattak a dobogóra. Az 50 kilogrammos súlycsoportban Hangya Borisz bizonyult megállíthatatlannak, aki meg sem állt a dobogó legfelső fokáig. Az 58 kilogrammban Héjja Péter bronzéremmel tette emlékezetessé diákolimpiáját, míg a +69 kilogrammosok között Almási Áron egyedül a döntőben talált legyőzőre, így ő ezüstéremmel zárt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.