- hirdetés -

Nagy álma vált valóra a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesületének. Legutóbbi útjuk során ismét Budapesten jártak, ahol a csokoládéból készült Országház megtekintése után az eredeti épületben is látogatás tettek. A programok közötti időt sétával, a város körbejárásával töltötték.

Miután a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesületének több tagja is jelezte vezetőjük, Makuláné Gulicska Valéria számára, hogy szeretnék megnézni az Országházat, így október 26-ra már le is foglalták az időpontot a következő közös kirándulásra. Plusz programként pedig az Országgyűlési Könyvtárat és a Szamos Csokoládé Múzeum tárlatát is volt lehetőségük megtekinteni.

– A közlekedés bizonytalansága miatt a Békéscsaba felé induló hajnali vonatot kellett választanunk. Tudtam, hogy így viszont már kilenc órakor Pesten leszünk, látogatási időpontunk viszont fél tizenkettőre szólt. Ki kellett találni valami érdekes programot előtte. Szerencsénk volt, mivel a Kossuth téren van a Szamos Csokoládé Múzeum, így bejelentkeztünk oda is – mesélte Makuláné Gulicska Valéria. – A múzeum nyitásáig elsétáltunk a Duna parton lévő József Attila szoborhoz, valamin körbejártuk gróf Andrássy Gyula hatalmas lovasszobrát és a Nemzeti Vértanúk emlékművét is – tette hozzá.

A csokoládé múzeumban az egyesület tagjai megismerhették a közkedvelt édesség történetét, a készítéséhez használt eszközöket, ám legjobban a 78 kilogramm marcipánból készült csokoládéslány nyűgözte le őket, akinek szempilláján és a tálcáján található vizespoharán kívül minden eleme a cukros-mandulás masszából állt. Az Országházban tett látogatás előtt annak csokoládéból készült másával és a koronázási jelképekkel is találkoztak.

– A 268 méter hosszú, 123 méter széles épületnek 27 kapuja, közel 700 helyisége van. Kívül 90, belül 152 szobrot helyeztek el, és a meghökkentő adatokat még sokáig sorolhatnánk. Emellett megtudtuk, hogy a társalgó csodaszép kézicsomózású szőnyegeit békési asszonyok készítették, a famunkák pedig az orosházi születésű Thék Endre gyárában születtek. Mindezeket szabadon fényképezhettük, amikor azonban beléptünk a kupolacsarnokba, el kellett tennünk a telefonjainkat. A Fülöp-szigetekről érkezett küldöttség tiszteletére teljes fényárban úszott a terem, melynek közepén helyezték el a magyar királyok koronázási jelképeit: a koronát, a jogart és az országalmát – számolt be az Országházban tett látogatásról Makuláné Gulicska Valéria.

Mielőtt az egyesület tovább folytatta volna útját még az őrségváltást is megtekinthették, majd az Országgyűlési Könyvtárban tettek látogatást. Mielőtt a vonathoz indultak volna, még fáradtan is, de tettek egy újabb sétát. Ahogy pedig az egyesület elnöke fogalmazott, október 26-a ajándék volt a csoport számára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.