- hirdetés -

Október végén járunk, közeleg a mindenszentek és a halottak napja ünnepe. A piacon, a boltokban mindenfelé koszorúk, sírdíszek, krizantémok kínálják magukat. Utánanéztünk, vannak-e trendek, mik azok és milyen mélyen nyúlunk érte a zsebünkbe.

Mindenszentek ünnepén, halottak napján szinte mindenki meglátogatja szerettei sírját. Koszorút, virágot viszünk. Akár a virágboltokat, akár a piacot, vagy mellette a „szigetet” látogatjuk meg hatalmas választékot találunk koszorúból, virágból. Kapható mindenféle koszorú. Toboz, szalma, moha alapon, termésekkel, kövirózsával, szárazvirággal, vagy épp selyemvirággal díszítve. Van az egész kicsitől kezdve, amely szinte a tenyerünkben elfér, az egészen nagyig minden méret. Az árak nyolc-kilencszáz forintnál kezdődnek és a koszorú nagyságának mértéke szerint növekszik a több ezer forintosig. A legtöbb koszorút 2-3000 forintért kínálják. Az árusok egybehangzó véleménye szerint idén is jobban veszik a természetes anyagokból készült koszorúkat. Ezekből sok fogy, de sokan vannak, akik a műanyagot, selyemvirágot részesítik előnyben.

Az ár a mérettől és a díszítettség mértékétől függően változik (Fotó: Nagy Kristóf)

Szokatlanul nagy választékot találtunk krizantémból. A szálasat még nem igen kapkodják, ennek ideje majd csak közvetlenül az ünnepek előtti napokon jön el, de a különböző méretű cserepes virágot nagyon sokan kínálják és vásárolják. A mérettől függően 800 forinttól 2-3000 forintosig válogathatunk a cserepes krizantémból.

A virágboltban hasonló a helyzet. Nagy a választék természetes anyagú és selyemvirágos koszorúkból és az árak is hasonlóak. A Rózsavilág Virágműhely eladója, Papp Judit elmondta, az ünnep közeledte már határozottan érződik a forgalmon. A hagyományos tobozkoszorúk mellett egyre nagyobb az érdeklődés a modernebb sírdíszek iránt.

Nagy az érdeklődés a modernebb, cserép alapú sírdíszek iránt (Fotó: Nagy Kristóf)

– A bedíszített cseréptálas sírdíszek iránt nagy az érdeklődés, de szépen fogynak a tobozkoszorúk is. Talán a selyem egy kissé kevésbé népszerű, mint régebben, de még azért sokan ragaszkodnak hozzá. Mivel a koszorúink és a sírdíszek is szépek, tartósak, egyre kevesebben hagyják a vásárlást az utolsó pillanatra, bár nagy konkurenciát jelent számunkra ilyenkor a piac – foglalta össze az eladó.

Írásunk megjelenését a Győri Vilmos-téri Rózsavilág Virágműhely támogatta, ahol nemcsak Mindenszentekre, hanem bármely ünnepre, családi eseményre nagy választékban találhatók vágott és cserepes virágok, illetve ajándéktárgyak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.