- hirdetés -

Innovációval és megújulással készülnek a piaci felpattanásra. Az elmúlt időszakban tapasztalt gazdasági lassulás ellenére új termékekkel és fejlesztésekkel zárták az évet a Linamar Hungary Zrt.-nél. A vállalat vezérigazgatója, Havasi Csaba elmondta, hogy 2024-ben is azon dolgoznak majd, hogy sikeresen kezeljék a felmerülő kihívásokat és megőrizzék versenyképességüket a piacon.

Hogyan értékeli a cég 2023-as évét?
– A 2023-as év jelentős kihívásokat és változásokat hozott számunkra az autóiparban, valamint az ipari és mezőgazdasági gépgyártás területén. Először is szembesülnünk kellett a kereslet csökkenésével, amely a globális gazdasági helyzet és a fogyasztói magatartás változásának volt köszönhető. Ezen felül mind az egyéni mind a vállalati finanszírozási lehetőségek beszűkülése további nyomást helyezett a piaci keresletre az ipari és mezőgazdasági termékek esetén.

Milyen változásokhoz kellett alkalmazkodniuk?
– Fontos változás, amelyhez alkalmazkodnunk kellett, az elektromos autózásra való átállás ütemének változása volt. Ez az átmenet jelentős volumen ingadozásokkal jár majd az elkövetkező években, ami komolyan próbára fogja tenni az iparágban működő vállalkozások alkalmazkodóképességét. Az alkalmazkodásunk középpontjában az új piaci lehetőségek és új termékek fejlesztése állt. Intenzíven dolgoztunk azon, hogy innovatív megoldásokkal válaszoljunk a piaci igényekre, különös tekintettel az ipari és mezőgazdasági gépek, új generációjának fejlesztésére, gyártásba helyezésére.

Hogyan vágtak neki az idei évnek? Milyen tervek vannak?
– Az idei évnek nagy elszántsággal és világos tervekkel vágtunk neki, amelyek tükrözik vállalatunk hosszú távú stratégiáját és azon elkötelezettségünket, hogy tovább erősítsük piaci helyzetünket az autóiparban, valamint az ipari és mezőgazdasági gépgyártás területén. Innovatív termékeink piacra vitelével kívánunk megfelelni a változó fogyasztói igényeknek, különösen a mezőgazdasági gépek és az ipari személyemelő gépek terén. A tavalyi év során kifejlesztettünk egy új típusú kukorica adapter családot Flex Corn néven, ami nagyon pozitív fogadtatásra talált. Emellett megkezdtük egy harmadik emelőcsalád, a 68RT gyártását az európai piacra. Ezek a gépek az új technológiák és fenntarthatósági szempontok mentén lettek tervezve a Linamar fejlesztői által. Emellett folyamatosan törekszünk arra, hogy racionalizáljuk gyártási és működési folyamatainkat, a gyártási folyamatok automatizálásával, csökkentve a költségeket és növelve a termelékenységet. Másrészről a beszerzési lánc optimalizálásával és a beszállítókkal való szorosabb együttműködéssel kívánjuk biztosítani a minőséget és a hatékonyságot. Minden területen arra törekszünk, hogy fejlesszük versenyképességünket, legyen szó technológiáról, piaci jelenlétről vagy ügyfélkapcsolatokról.

Változott a dolgozói létszám? Illetve mi jellemzi a csapatot?
– Az elmúlt évben a dolgozói létszámunkat a megrendelési állomány változásaihoz kellett igazítanunk. Ezt a folyamatot nagymértékben a természetes fluktuáció segítette elő, mivel a tavalyi évben a munkaerőpiac még erősen kereslet túlsúlyos volt. Csapatunkat erős, összeszokott közösség jellemzi, amely képes az állandó változásokhoz és a kihívásokhoz alkalmazkodni. Büszkék vagyunk arra, hogy munkatársaink nem csak szakmailag elhivatottak és magasan képzettek, de emberileg is összetartóak. Ezt az összetartást és a közösségi érzést a munkán túli események is erősítik. Ilyen események például a családi nap, ahol a dolgozóink családtagjaival együtt tölthetnek el egy kellemes napot, a sportnap és a futóverseny, amelyek a testi egészséget és a csapatszellemet erősítik, a focikupa, amely a sport és a versengés örömét hozza el, valamint a karácsonyi vacsora és a Mikulás ünnepség, amelyek az év végi összegzés és a közösségi ünneplés időszakai.

Mi az, amit esetleg nem tudhatnak a cégről az emberek?
– Nem tudom, van-e ilyen, hiszen azt szokták mondani: Orosházán valaki vagy itt dolgozott, dolgozik, vagy majd dolgozni fog. Ennek ellenére talán elmondhatom, egy nemzetközi színvonalú gyártó kultúrával rendelkezünk. Aki itt megállja a helyét, az bárhol meg fogja a világon. Alkatrészeinkkel bármely európai autóban találkozhatnak az emberek. A mezőgazdasági gépeinkkel szintén, illetve a Skyjack emelő egy új termék, ami egyre inkább keresett. Amit pedig helyben gyártunk azt Európában, a Közel-Keleten és Ausztráliában értékesítik.

Mit várnak a 2024-es évtől?
– A 2024-es évtől optimistán várjuk a világgazdasági trendek pozitív változását. A globális gazdasági helyzet javulása – különösen az infláció csökkenése – hozzájárul a finanszírozási lehetőségek bővüléséhez, ami ösztönözni fogja a kereslet élénkülését az autóiparban, valamint az ipari és mezőgazdasági gépgyártás területén is. Minden korábbi gazdasági lassulásból megerősödve, új lehetőségeket megragadva jöttünk ki. Ez a rugalmasság és alkalmazkodóképesség teszi lehetővé számunkra, hogy optimistán tekintsünk a jövőbe. A 2024-es évben is azon dolgozunk, hogy ez a hagyomány folytatódjon, és a kihívásokat sikeresen kezelve újabb és újabb lehetőségeket tudjunk megragadni, mind vállalatunk, mind ügyfeleink, mind pedig munkatársaink javára.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.