- hirdetés -

A Together – azaz Együtt – nevet viselő imatalálkozót szeptember 30-án rendezték meg a Vatikánban, ezen a napon a pápa ökumenikus imára hívta a felekezeteket. Az imaóra zenei szolgálatát részben a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola vegyeskara adta, a kórus mellett tizenhárom zenész állt közönség elé. Köztük volt az orosházi fuvolaművész, Krcsméri Blanka is.

Több, különböző felekezetű, különféle egyházközségekhez tartozó énekes és zenész csatlakozott a kezdeményezéshez, köztük Krcsméri Blanka is, aki végtelenül boldog, hogy aktív részvevője lehetett a Szent Péter Bazilika előtt tartott imaórának.

– Ez egy hatalmas esemény, amelyen ötven egyházi szervezet vett részt – mesélte. – Formációnkat a kórus mellett tizenhárom zenész adta, mindannyiunk számára végtelenül nagy megtiszteltetés, hogy Ferenc pápától néhány méterre teljesíthettünk zenei szolgálatot. Ez volt az első személyes találkozásom a szentatyával, kinek közvetlen közelében játszani felemelő érzés volt.

Krcsméri Blanka életét jelenleg három dolog tölti be: fuvola művésztanár mesterképzésre jár a Zeneakadémiára, tanít a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskolában, és nem utolsósorban ott az egyre nagyobb és nagyobb sikereket elérő fúvósötöse, a TheMuseFive (Blanka mellett Hodossy Takács Mirjam oboán, Czere Nóra klarinéton, Molnár Johanna kürtön, illetve Bagi Boróka fagotton játszik a zenekarban). Mint láthatjuk, mindhárom terület középpontjában a fuvola áll. Amit e téren lehet, Blanka megcéloz és idővel el is ér. 2023-ban megszerezte mesterdiplomáját a Zeneakadémián – ahol Drahos Béla Liszt-díjas Fuvolaművész tanította –, majd úgy döntött, tanulni szeretne még, ezért jelentkezett a művésztanári mesterképzésre. Ha ezt megszerzi, további céljai között szerepel majd egy külföldi zeneművészeti egyetemen is. Úgy érzi, még nagyon sokat kell tanulnia. Szívesen ismerne meg új szemszögeket, másféle elképzeléseket.

– Nyitott vagyok és kíváncsi. Szeretném mindenfelől beszívni a tudást – mesélte. – Jövőbeli terveim közt szerepel, hogy jelentkezem a doktori iskolába, és mint sok zenésznek, nekem is nagy álmom, hogy állást nyerjek egy szimfonikus zenekarba.

– Ez mind távlati cél, de úgy érzem, a jelenlegi életemmel és szakmai sikereimmel is elégedett lehetek. A fúvósötösünkkel és Pálfi Csaba klarinétművésszel, a Zeneakadémia adjunktusával néhány hete három nagy sikerű koncertet adtunk Dél-Olaszországban, Rodi Garganicoban. Október 25-én Budapesten a Művészetek Palotájának üvegtermében léptünk fel, és már most készülünk november 23-ára, mikor is Varsóban, a Liszt Intézetben állhatunk majd közönség elé – mesélte.

Blanka napjainak szinte minden ébren töltött pillanatát a fuvolázás teszi ki. De talán még álmában is ott van a kezében a hangszere. Ha fizikailag épp nem is játszik, fejében folyton-e körül forognak a gondolatok, hisz ott a mesterképzés, emellett várják a tanítványai, és próbára hívják zenekari társai. A zene szeretete vele születhetett, édesapja harsonatanár, karmester, édesanyja pedig katolikus kántor, szolfézs- és ének-zene tanár. Igaz, testvérei, unokatestvérei is tanultak zenét, de igazán komoly színvonalra csak ő vitte. Most 23 éves, előtte az élet, de úgy is érzi, kell az idő a rengeteg tanulásra. Az a típus, aki szivacsként szívja magába az ismereteket, mégis úgy érzi, sosincs „tele”.

– A zenélés számomra nem munka, sőt, még a hivatásnál is több, egy életforma. Ez nyilván rengeteg lemondással jár, de úgy érzem a koncertek alatt, hogy minden áldozat megtérül.

– A fúvósötössel valami újat és egyedülállót viszünk véghez, szívügyünk a magyar fúvószene ápolása és népszerűsítése. Közösek a céljaink, szeretnénk igen komoly szinten művelni ezt a zenei játékot, így minden erőnket bele is tesszük a munkába. Reméljük, hamarosan Orosházán is bemutatkozhatunk majd. Tótkomlóson a Térzene Program keretein belül hallhatott már minket a közönség, de nagy vágyam, hogy egyszer a szülővárosomban is játszhassak – zárta.

Fotók: Szakács Domonkos

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.