- hirdetés -

Összefogtak és buszra szállnak azok a lelkes orosháziak és csanádapácaiak, akik szeretnék személyesen is látni a Budapestre érkezett Ferenc pápát. A szentatya gépe már péntek délelőtt leszállt hazánkban, programja igen feszes. Az orosháziakat leginkább két esemény vonzza, az egyik közülük a fiatalok számára hirdetett találkozó, amelyre szombat délután kerül sor a Papp László Sportarénában, a másik pedig a pápalátogatás csúcspontjaként emlegetett Kossuth téri szentmise, amelyet vasárnap délelőtt Ferenc pápa személyesen vezényel majd le.

A lelkipásztori látogatásra készülő, orosháziakból és csanádapácaiakból álló csapat minden tagja számára fontos esemény ez a mostani. És nemcsak a hívők éreznek vágyat arra, hogy találkozzanak a szentatyával. Mindenki más-más indíttatásból indul útnak, négy különböző korosztály képviselőjét kérdeztük motivációjáról.

– Orosházáról két csapat kel útra. Lesz egy hét fős társaság, akik a szombati ifjúsági találkozóra indulnak, őket én kísérem majd fel a fővárosba – kezdte Aleksza János Orosházán szolgáló diakónus. – Amikor meghallottam, hogy a szentatya külön találkozóra készül a fiatalokkal, azonnal megfogalmazódott bennem a gondolat, milyen remek lenne szervezni erre az eseményre egy csoportot. A találkozó azért is különleges, mert ez nem egy előadás, nem egy hivatalos dolog, hanem egy fiatalos, tanúságtételekkel teli alkalom, amely hatalmas élményt jelent minden résztvevő számára. Fellép majd többek közt Rúzsa Magdi, Szandi és Dánielfy Gergő is. Remélem, a fiatalok megtapasztalják majd, hogy az egyház nem egy holt dolog, sőt, nagyon is él, és akár vonzóvá is válhat a számukra.

Aleksza János diakónus, Jézus Szíve Plébánia Orosháza

– Boldog vagyok, hogy én is ott lehetek a pápa látogatásán – fogalmazott Vaszkó Bence. – Régóta szerettem volna már találkozni a szentatyával, mindig is érdekelt a vallás. Öröm számomra, hogy édesanyámék elengednek, izgalommal várom a szombatot. Sosem találkoztam még olyan jelentős személlyel, mint ő, így szerintem felejthetetlen élményben lesz részem.

Vaszkó Bence diák, Eötvös József Katolikus Iskola Orosháza

Aleksza János elmondta, a vasárnapi pápai záró misére a csanádapácaiakkal közösen utaznak majd fel az orosháziak, negyvenkét fő gyűlt össze, ennyien készülnek a Kossuth térre. A diakónus kiemelte, a találkozótól mindannyian azt remélik, hogy a szentatya megerősíti őket Krisztushoz való tartozásukban. Hozzátette, Ferenc pápa számukra, katolikusok számára Krisztus földi helytartója, Szent Péter utódja. Az ő személye mindig egy megerősítés a hitben, hogy Jézus jelen van köztünk. A látogatás mottója, a „Krisztus a jövőnk” gondolat pedig azt is kifejezi, hogy Krisztus hatással van az egész életünkre. A csoport a tervek szerint a visszaúton meglátogatja a petőfiszállás-pálosszentkúti zarándokhelyet is, ezzel is megerősítve az imádságos közösséget.

Véróné Erzsiák Beáta igazgatóhelyettes, Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola és Óvoda Csanádapáca

A buszon lesz Véróné Erzsiák Beáta, a csanádapácai általános iskola igazgatóhelyettese, a zarándoklat egyik szervezője is. Neki korábban már volt szerencséje találkozni a pápával, igaz, egy korábbival.

– 15 éves voltam, amikor nagyapám elvitt Máriapócsra, ahol személyesen láthattam II. János Pál pápát – emlékezett vissza Beáta. – Nagyon felemelő érzés volt ezt megélni gyerekként, körülbelül másfél méterre tőlem haladt el a pápamobil. Eltelt 30 év, és az Eucharisztikus Kongresszuson újra átélhettem az élményt. A szentatya tőlem három méterre kiemelt egy kisgyermeket a sorból, és én könnyekben törtem ki. Nem tudom megmagyarázni, miért, egyszerűen ilyen erővel hatott rám ez a jelenet. Szerettem volna, ha a falunk lakóinak is megadatik ez, ezért szerveztük meg az utat. Összefogtunk az orosháziakkal, így meg is töltünk egy busz. Aleksza Jánossal együtt közös énekekkel és imákkal készülünk, hogy valóban zarándokokként érkezhessünk meg a helyszínre, és átélhessük azt az élményt, amit a szentatya látogatása jelent.

88 éves Matuz Andrásné Fehér Anna

Matuz Andrásné már tudja, mit jelent a Krisztus földi helytartójával való találkozás.

– Én csak annyira emlékszem, hogy a pápa kezébe olvasó volt, meg hogy a nagyanyám a bal karján fogott a kezében, én meg integettem – mesélte Matuz Andrásné Fehér Anna. – 1938 nyarán volt ez, ekkor látogatott XII. Pius pápa Magyarországra. Én mindegyik szentatyát láttam, egyedül Benedek pápát nem, mert ő nem járt nálunk. Nagyon várom a vasárnapot. Azért megyek, mert a jó Isten eddig mögtartott, és hogy ezután is egy pár évig még mögtartson. Imádkozom minden este, négy rózsafüzéren. Akármilyen fáradt vagyok is, addig nem alszok el. Először a családomért, aztán Magyarországért, harmadjára a betegekért, végül pedig Ukrajnáért, hogy végre vége legyen a háborúnak. Ha majd a szentmisén meglátom a pápát, hitet fogok meríteni a szívembe.

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.