- hirdetés -

Idén tavasszal szerzi meg diplomáját fuvola előadóművész szakon Krcsméri Blanka. A fiatal lány már 8 éves kora óta játszik a hangszeren, elmondása szerint mindig jelen volt a zene a családja életében. Fúvósötösével bejutottak a Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny döntőjébe, nyáron pedig Olaszországban fognak fellépni. Mindemellett pedig tanítással is foglalkozik.

Édesapja a tótkomlósi zeneiskola igazgatója, valamint ő vezeti a tótkomlósi fúvószenekart is. Édesanyja ének-zene tanár, emellett kántorkodik és Orosházán tanít szolfézst. Krcsméri Blanka életében így mindig jelen volt a zene szeretete. Első osztályos kora óta jár zeneiskolába, 2008-ban pedig fuvolázni kezdett. Tudatosan építi karrierjét, el sem tudná képzelni, hogy mást csináljon.

– Nehéz megfogalmazni, hogy mit szeretek benne. Szerintem azt, hogy nagyon változatos, kreatív és szép szakma. Mindig újabbnál újabb kihívások jönnek, amiket nagyon szeretek. Nincs beskatulyázva, hogy csakis egyféle módon lehet csinálni, elmehetek zenekarba, tanítani, színházi produkciókban vehetek részt, de szóló koncertet is adhatok – mondta Blanka – Az első nagyobb lépés a pálya felé a szegedi Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakgimnázium volt, majd az egyetemi alapszakot is itt végeztem el a Zeneművészeti Egyetemen, közben pedig már tanítottam a tótkomlósi zeneiskolában. A Zeneakadémia mindig nagy álmom volt, így nagyon örülök, hogy a mesterszakot ott folytathatom – hangsúlyozta a fiatal tehetség.

Blanka fuvola előadóművész szakon tanul, áprilisban fogja megszerezni diplomáját. Kurzusai között van kamarazenei, fuvola, piccolo, szimfonikus zenekari projekt, de barokk fuvola órája is, melyeket neves művészek tanítanak számukra. Szimfonikus zenekari projektek elnevezésű kurzuson például olyan neves karmesterekkel dolgozhattak, mint Medveczky Ádám vagy a japán származású Kobajasi Kenicsiró, aki idős kora miatt már csak néha koncertezik, így külön megtiszteltetés volt Blanka számára, hogy vele játszhatott.

– A mai napig, amikor meghallom azt a művet, amit Kobajasi Kenicsiróval játszottunk kiráz a hideg, mert teljesen visszajönnek az emlékek. Nagyon sok lehetőségünk van itt, és olyan emberekkel vagyunk körülvéve, aki mindig motiválnak. Fúvósötösömmel például tavaly bejutottunk a 10. Országos Weiner Leó Kamarazenei Verseny döntőjébe, ami azért nagy dolog, mert doktoranduszok és zenekari tagok is versenyben voltak. Emellett a napokban jött egy felkérés, hogy lépjünk fel Olaszországban is, így mindig van mire készülni – hangsúlyozta Blanka.

Jelenleg diplomakoncertjére készül, amely elmondása szerint nagy mérföldkő egy zenész életében. Április 23-án ad majd egy öt darabból álló koncertet a Zeneakadémián, amely minden korstílust felölel majd. Blanka hozzátette, számukra ez olyan mint máshol a szakdolgozat, vagy a vizsga.

– A jövőbeli terveim között szerepel, hogy külföldön is tanulhassak. Bécsben és Grazban is híres fuvolaművészek tanítanak. Emellett szeretnék majd szimfonikus zenekarban is játszani, de a fúvósötöst is szeretném tovább vinni, valamint komoly, nemzetközi versenyeken részt venni. Az új kihívások mindig is motiváltak engem – emelte ki a fuvolaművész.

Blanka mindemellett a tanítást sem hagyta abba, egyik növendékét például most vették fel Kecskemétre a Zeneművészeti Szakgimnáziumba, így még egy fiatalt elindított a zenei képzés útján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.